Довіра європейців до Євросоюзу досягла найвищого за 5 років рівня — опитування

05 серпня 19:14

Вона залишається вище довіри до національних урядів чи парламентів.

 

Позитивне сприйняття ЄС його жителями досягло найвищого за п'ять років рівня. До такого висновку прийшла Європейська комісія на основі опублікованих у понеділок даних дослідження, проведеного агентством Eurobarometer.

"Це кращі результати з часу опитування Євробарометра від червня 2014 року, проведеного до вступу на посаду голови Комісії (Жан-Клода) Юнкера", - наголошується в комюніке.

Так, довіра до ЄС досягла найвищого рівня з 2014 року і залишається вище довіри до національних урядів чи парламентів.

Довіра до ЄС зросла у 20 державах-членах, при цьому найвищі оцінки зареєстровані в Литві (72%), Данії (68%) та Естонії (60%).

Підтримка Економічного і валютного союзу з його валютою євро побила рекорд: понад трьох чвертей респондентів в країнах єврозони надають перевагу єдиній валюті. В цілому по ЄС, включаючи країни, що зберігають національні валюти, симпатія до євро стабільна на рівні 62%.

Відповідаючи на питання про проблеми Євросоюзу, респонденти вказують, що головною залишається імміграція. Її називають 34% опитаних, що, однак, набагато менше, ніж три-чотири роки тому.

Зміна клімату, яку ще восени 2018 року громадяни ЄС ставили на п'яте місце серед своїх тривог, зараз в їхніх очах - друга за серйозності проблема.

Стандартне опитування Євробарометра було проведене після виборів в Європарламент, з 7 червня по 1 липня 2019 року, у 28 країнах ЄС і п'яти країнах-кандидатах. В державах-членах ЄС проведено 27 464 інтерв'ю.