Донька Нємцова звинувачує Путіна у смерті батька

12 березня 10:28

Жанна Нємцова не вірить у справедливість російського правосуддя.

 

Жанна Нємцова, донька покійного опозиційного політика Бориса Нємцова вважає президента Росії Володимира Путіна винним і політично відповідальним за смерть батька. "Мій батько був головним критиком Путіна. Він був найсильнішим лідером опозиції в Росії. Він боровся з Путіним, а не з будь-ким ще", - заявила Нємцова.

Жанна Нємцова виїхала за кордон одразу після похорону вбитого 27 лютого у Москві Бориса Нємцова, однак зазначила, що не боїться повернутися в Росію, повідомляє BBC-Україна.

Дівчина не вірить у чесність розслідування російськими правоохоронними органами вбивства батька: "Вони не зацікавлені у встановленні істини. У мене немає ніякої віри в це так зване розслідування. Я знаю, що деякі західні політики - я не знаю, наскільки це серйозно, - хочуть провести міжнародне розслідування. Я думаю, що це, напевно, правильно, тому що в Росії немає правосуддя, немає незалежних судів і немає ніяких незалежних розслідувань", - наголосила Жанна Нємцова.

Донька убитого політика вважає помилковою офіційну версію слідства про те, що Нємцов був убитий чеченцем Зауром Дадаєвим за власною ініціативою з релігійних мотивів: "Що робив Заур Дадаєв в центрі Москви, в зоні особливої охорони, де в момент вбивства чомусь не працювали ніякі камери, що ось він убив мого батька - ні, я не вірю. Навіть якщо він і став безпосереднім виконавцем, що йому раптом самостійно така ідея в голову прийшла - вбити Нємцова... Який мотив? Мотиву я не бачу", - вважає Жанна.

Вона обурена діями слідства, оскільки з нею ніхто не зв'язувався для того, щоб взяти свідчення у справі, але при цьому їй був закритий доступ в квартиру покійного батька, звідки слідство вилучило майно відразу після вбивства для проведення розслідування.

Жанна Нємцова нагадує про релігійну толерантність покійного батька і його роль у вирішенні чеченського конфлікту і не вірить у "релігійну версію" мотиву вбивства Бориса Нємцова: "Його поважали в Чечні, його поважали в Дагестані, Інгушетії. Він допоміг зупинити війну в Чечні, і дійсно там це пам'ятають. І дуже вдячні за його діяльність в 90-ті роки щодо запобігання розвитку військового конфлікту там".

Дівчина переконана, що батько був убитий з політичних причин і не згодна з думкою, що для Путіна політично він був безпечний, наводячи приклад того, наскільки завзято Нємцова намагалися очорнити російські державні телеканали: "Якісь окремі епізоди не слугували мотивом, не обманюйте себе. Просто його позиція - він не йшов з владою ні на який компроміс ніколи. Він чітко слідував своїм принципам. Я б взагалі запропонувала - і батько мене підтримав - щоб всіх голів державних телеканалів включили в санкційний список через інформаційний тероризм. За ті потоки брехні, які вони щодня виливають на голови людей, в результаті чого у людей виникає абсолютно спотворена картина світу. Я думаю, вони повинні відповісти, і я сподіваюся, це буде зроблено".

У суботу, 7 березня, голова федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортніков повідомив про затримання двох підозрюваних у вбивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова.

"У результаті проведеної роботи затримано двох підозрюваних у скоєнні цього злочину - це громадяни Кубашев Анзор і Дадаєв Заур", - заявив Бортніков.

Колишній заступник командира батальйону полку МВС "Північ" Заур Дадаєв, якого звинувачують у вбивстві опозиційного політика Бориса Нємцова, повідомив, що не давав свідчень і невинний.

"Весь час кричали: "Ти вбив Нємцова?". Я відповідав, що ні. У момент затримання я був з товаришем, з моїм колишнім підлеглим Русланом Юсуповим. І вони сказали, що якщо я зізнаюся, то його відпустять", - повідомив Дадаєв при відвідуванні його камери правозахисниками.