До виборів у РФ варто ставитись так, як до голосувань в СРСР - RFERL

15 березня 03:00

Ритуал, який Москва планує провести через чотири дні, можна називати як завгодно, але не "виборами".

 

Іноді важливо саме те, що не виноситься на обговорення. Те, що на наближення виборів в Росії мало хто сьогодні звертає увагу, багато про що говорить.

Про це пише оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор, який пригадує, що впродовж останніх двох тижнів був учасником трьох зустрічей, пов'язаних з російською внутрішньою і зовнішньою політикою. Дві з них відбулися в Естонії, а ще одна - в Польщі.

Під час них були жваві і напружені дебати про російську військову і геополітичну стратегію, про махінації правлячої еліти в Кремлі і про отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії. Але про ритуал, запланований на 18 березня, про сфабриковане видовище, яке в Кремлі називають "виборами", майже ніхто не згадував.

"Його вважали неважливим. Це не подія і не тема. Ніби насправді найбільша країна у світі не збирається провести вибори через два тижні. Гадаю, це було справедливо. Тому що, зрештою, так воно і є", - зауважує оглядач.

Вітмор нагадує, що Леонід Брежнєв був "обраний" генеральним секретарем ЦК КПРС чотири рази у 60-80 роках. Але якщо спостерігачі за Кремлем вивчали з'їзди партій, Центрального комітету і зустрічі Політбюро у ті часи, вони зовсім не звертали увагу на радянські вибори.

"Натомість вони вивчали своєрідну літургію і обряди. Вони шукали знаки і сигнали, які б вказали на те, куди рухається помираючий режим під контролем закостенілих еліт. І саме так ми повинні підійти до виборів у Росії 18 березня. Але нам не потрібно називати це виборами", - вважає оглядач.

Вибори президента РФ призначені на 18 березня – голосування приурочене до четвертої річниці окупації Криму Росією.

Детальніше про вибори без вибору в Росії читайте в статті Івана Валюшка "Все буде Путін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".