Для бомби на борту A321 використовували вибухівку C-4 – Ъ

25 грудня 03:51

Бомбу на борт А321 пронісла не випадкова людина, а професіонал.

 

Теракт на борту російського літака Airbus А321 був здійснений із застосуванням вибухівки C-4 (Сі-4), передає з посиланням на власні джерело видання "Коммерсантъ".

Повідомляється, що C-4 розробили в США в середині 60-х років ХХ століття, а зараз різновиди подібної вибухівки виробляють в багатьох країнах світу, що серйозно ускладнює пошук учасників теракту.

Передбачається, що бомбу на борт літака проніс і активував її електронний таймер хтось з обслуговуючого персоналу аеропорту Шарм-еш-Шейх. Цією людиною міг бути, наприклад, прибиральник салону або один з робітників, які доставляють на борт їжу. Однак джерело видання зазначає, що мінером, швидше за все, була зовсім не випадкова людина, а професіонал, який пройшов спеціальну підготовку.

Підкреслюється, кримінальну справу про теракт (ст. 205 КК РФ) не порушив і слідчий комітет Росії. За інформацією видання, це пов'язано з тим, що для відповідної кваліфікації треба провести не дослідження, а експертизи, для чого на даний момент матеріалів недостатньо. Таким чином, з юридичної точки зору, теракту на борту А321 не було.

Читайте також: Закладена на борту A321 бомба була виготовлена в Єгипті – ЗМІ

Раніше інформагентство "Інтерфакс" з посиланням на власні джерела опублікувало інформацію, щобомби на борту A321 був використаний пластид.

17 листопада російська влада вперше визнали, що причиною катастрофи аеробуса А321 став теракт.

"В польоті спрацював саморобний вибуховий пристрій потужністю до 1 кг в тротиловому еквіваленті. В результаті чого сталося разваливание літака в повітрі, чим пояснюється великий розкид частин фюзеляжу літака", - сказав глава ФСБ РФ Олександр Бортніков на засіданні Ради безпеки РФ під головуванням президента країни Володимира Путіна.

Пасажирський лайнер А312 компанії "Когалимавіа", що виконував рейс Шарм-еш-Шейх - Санкт-Петербург, зазнав аварії 31 жовтня на півночі Синаю. В результаті загинули 224 людини, що знаходилися на борту.