Держсекретар США відвідає Кубу вперше за 70 років

14 серпня 04:00

Джон Керрі стане першим главою Держдепартаменту США, який відвідає Кубу з 1945 року.

 

Держсекретар США Джон Керрі проведе урочисту церемонію підняття американського прапору над посольством Сполучених Штатів на Кубі, яке нащодавно відкрилося. Даний захід завершить процес відновлення дипломатичних відносин між Вашингтоном і Гаваною.

Джон Керрі стане першим главою Держдепартаменту США, який відвідає Кубу з 1945 року. Американська делегація буде складатися з 20 осіб: дипломатів, співробітників Білого дому і членів Конгресу США.

12 серпня представник Держдепу назвала майбутню подію кульмінацією двосторонніх контактів, які тривали з грудня 2014 року, коли президент США Барак Обама оголосив про намір нормалізувати відносини з Кубою.

Програма відвідування Куби главою Держдепартаменту фактично ділиться на дві великі частини. Перша – це безпосередньо церемонія підняття прапора. А друга частина стосується офіційних зустрічей: Керрі має намір провести переговори з кубинським міністром закордонних справ Бруно Родрігесом. Проте зустріч з головою Держради і Ради міністрів республіки Раулем Кастро не планується.

1 липня Президент США Барак Обама повідомив про формальне відновлення дипломатичних відносин з Кубою. "Сьогодні я можу оголосити про те, що США формально відновлюють дипломатичні відносини з Республікою Куба. В обох країнах знову відкриваються посольства", - сказав він.

В кінці травня Держдепартамент США виключив Кубу із списку країн, які підтримують тероризм. "Незважаючи на те, що у США залишаються серйозні побоювання і розбіжності по широкому спектру питань, пов'язаних з кубинської політикою, все це не підпадає під критерії, за якими Гавану можна було б залишити в списку держав, що підтримують тероризм", - говорилося в заяві держдепартаменту.

У середині червня видання The Guardian писала, що адміністрація президента США Барака Обами планує в липні відновити дипломатичні відносини з Кубою через більш ніж 50 років. Повідомлялося, що Вашингтон і Гавана мають намір укласти цей договір на першому тижні липня.

Детальніше про двосторонніх відносинах США і Куби читайте у статті Костянтина Федоренко "Острів Свободи: пережити ембарго і дві холодні війни" на сторінках тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".