Держсекретар США повідомив про відновлення переговорів між Ізраїлем і Палестиною

19 липня 22:59

Джон Керрі вшосте з березня прибув до регіону у спробі повернути ізраїльтян і палестинців за стіл мирних переговорів. За його словами, угоди вже фактично досягнуто.

 

Ізраїль і Палестина готові відновити прямі офіційні переговори. Початкова зустріч відбудеться вже наступного тижня у Вашингтоні, повідомив держсекретар США Джон Керрі.

"Ми досягли угоди, яка закладає основу для відновлення прямих переговорів між палестинцями та ізраїльтянами з питання остаточного статусу (Палестинської автономії - прим. Ред.). Початкові переговори між Ізраїлем і палестинцями відбудуться у Вашингтоні приблизно протягом тижня", - повідомив Керрі.

Як очікується, переговори у Вашингтоні будуть вестися в обстановці повної секретності і єдиним джерелом, від якого надходитиме офіційна інформація, буде тільки сам Керрі.

Глава Держдепу уточнив, що поки досягнута угода перебуває на стадії офіційного оформлення.

Заяву Керрі зробив у столиці Йорданії Аммані, де він зустрівся з журналістами після незапланованої поїздки на Західний берег річки Йордан. До речі, він відвідав регіон вже вшосте з березня в спробі повернути ізраїльтян і палестинців за стіл мирних переговорів.

Журналісти, які супроводжують політика в поїздці, передали, що перед приїздом у Рамаллах Керрі чотири години провів в телефонних консультаціях з представниками обох конфліктуючих сторін і двічі особисто зустрівся з головним палестинським переговірником Саїбом Орейкатом, якого делегували в Амман передати відповідь на американські пропозиції.

З прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху в четвер по телефону розмовляв президент США Барак Обама, що закликав його до якнайшвидшого відновлення діалогу з палестинцями і продовження роботи з Керрі.

Ізраїльтяни висловлюють готовність негайно повернутися за стіл переговорів, але до цих пір відкидали будь-які попередні умови, включаючи припинення поселенського будівництва і визнання кордонів 1967 року.

Нагадаємо, палестинську державність в даний час визнає більше 130 країн, тобто приблизно дві третини з 193 держав-членів ООН.

У листопаді минулого року Генасамблея ООН визнала Палестину державою в статусі спостерігача всесвітньої організації. Відповідну резолюцію схвалили 138 з країн-членів ООН.

США не визнали прийняту резолюцію. У Вашингтоні заявили, що визнання Палестини як держави-спостерігача при ООН заважає процесу мирного врегулювання на Близькому Сході. !zn

Читайте також:

Обама запевнив Аббаса в підтримці незалежності Палестини

Ехуд Барак порівняв кризу на Близькому Сході з крахом Османської імперії

ФАТХ вперше за 5 років провів масовий мітинг у секторі Газа