Держдума РФ попросила уряд запровадити санкції проти Грузії

09 липня 14:57

Приводом для цього стали акції протесту, які відбувалися в Грузії наприкінці червня. Причиною демонстрацій став виступ російського депутата, що підтримує "уряди" окупованих РФ Абхазії і Південної Осетії, у грузинському парламенті російською мовою.

 

Російська Держдума закликала уряд запровадити санкції проти Грузії. Відповідну заяву "Про можливі додаткові економічні заходи у зв'язку з антиросійськими провокаціями в Грузії" було прийнято одноголосно.

В документі йдеться, що "відкриті випади радикальних сил цієї країни ведуть до подальшої деградації російсько-грузинських відносин".

З 8 липня за розпорядженням президента РФ Володимира Путіна заборонені прямі регулярні рейси між Росією і Грузією. Приводом для цього стали акції протесту, які проходили в Грузії наприкінці червня.

7 липня в ефірі телеканалу "Руставі-2" телеведучий Георгій Габунія обматюкав Путіна. Влада Грузії піддала дії ведучого критиці; керівництво каналу відсторонило його від ефіру на два місяці, але не звільнило.

Протести тривають вже 20 днів. Вони почалися після засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я в будівлі грузинського парламенту. Депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов зайняв крісло спікера і почав виступ російською мовою. Член КПРФ Гаврилов публічно підтримує "уряди" Абхазії і Південної Осетії – окупованих Росією територій Грузії.

Опозиційні депутати заблокували проведення засідання, а біля будівлі парламенту стали збиратися обурені громадяни.

Під час зіткнень поліція застосувала спецзасоби: гумові кулі, сльозогінний газ і водомети. Протестувальники кидали в поліцейських пляшки і відбирали щити. До ранку поліція закінчила розгін акції протесту. Постраждали не менше 240 людей.

Однак увечері біля будівлі парламенту знову зібралися люди на мирну безстрокову акцію протесту.