Держдеп США після висновків ОЗХЗ нагадав про відповідальність Росії за хіматаки в Сирії

18 травня 06:17

У Вашингтоні пообіцяли притягти до відповідальності всіх причетних до використання хімзброї.

 

У державному департаменті США, після оприлюднення висновків Організації із заборони хімічної зброї про підтвердження факту хіматаки в Сирії, нагадали про відповідальність Росії, яка зобов'язувалася знищити всю хімзброю, йдеться в заяві представниці зовнішньополітичного відомства Хізер Нойєрт.

"Протягом семи довгих років жорстокість, скоєна режимом Асада й підтримана його прихильниками – Росією та Іраном, не була зупинена, так само як і грубі порушення міжнародного права. Росія, яка в 2013 році гарантувала світу знищення сирійських запасів хімічної зброї, несе відповідальність за їх подальше використання", - наголошується в документі.

У Вашингтоні засудили використання хімічної зброї проурядовими силами й пообіцяли притягти до відповідальності всіх причетних.

"Ми прихильні забезпеченню того, щоб усі відповідальні за використання хімічної зброї в Сирії були притягнуті до відповідальності. Ми не припинимо наших зусиль, спрямованих на встановлення справедливості заради жертв цих огидних хімічних атак", - наголосили в Держдепі.

Наприкінці квітня, США слідом за Францією та Великобританією заявили про спроби Росії і Сирії перешкодити розслідуванню Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка має з'ясувати, чи використовувалася хімічна зброя в Думі проти цивільного населення режимом Башара Асада. У Держдепі зазначили, що володіють достовірною інформацією про спроби очистити територію ймовірного скоєння атаки і приховати докази застосування хімзброї.

Тим часом, російські військові заявили, що знайшли в сирійському місті Дума хімічну лабораторію і склад хімікатів, які нібито належать повстанцям.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила використання хімзброї військами Асада в Думі. У заяві організації також наведено непідтверджені дані від волонтерів про загибель 70 осіб, які переховувалися від бомбардування в підвалах.