Держдепартамент США дав 30 днів на зупинку робіт по "Північному-потоку-2"

27 грудня 21:27

В США нагадали підрядникам, які приймають участь у проекті, про санкції.

 

Влада США вимагає від компаній-підрядників, які займаються будівництвом газопроводу "Північний потік-2" згорнути роботи до 20 січня, інакше їм загрожують санкції. Про це повідомила прес-служба Державного департаменту США.

Як наголошується, президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет на 2020 рік, яким передбачені санкції проти російського газопроводу і компаній, що займаються його будівництвом. У зв'язку з цим американська влада вимагає від компаній-підрядників "негайно припинити роботи".

"Державний департамент США буде слідувати букві закону нового законодавства. Він надає секретарю до 60 днів для випуску звіту Конгресу з метою виявлення порушників. Секретар випустить цей звіт в найкоротші терміни. Сполучені Штати будуть вводити санкції, якщо пов'язані сторони негайно не продемонструють сумлінні зусилля по ліквідації. Пов'язані сторони повинні завершити роботу протягом 30 днів. Будь-яка компанія, що бере участь в "Північному потоці-2", повинна уважно вивчити, що це означає для їх діяльності", - йдеться в повідомленні.

У Держдепартаменті США підкреслюють, що "Північний потік-2" - це інструмент, який Росія використовує для підтримки своєї тривалої агресії проти України. У Держдепі також заявили, що таким чином Москва намагається позбавити Київ доходів за транзит газу і перешкодити Україні продовжувати інтеграцію з Європою і США. Крім того, на думку Вашингтона, цей газопровід робить Європу більш вразливою від РФ.

Раніше повідомлялося про те, що будівництво "Північного потоку-2" призупиниться на кілька місяців через те, що російські кораблі не зможуть укладати труби замість швейцарської компанії Allseas.

Чим небезпечний "Північний потік-2": будівництво газопроводу разом з іншими проектами російського монополіста"Газпром" дозволить РФ зосередити дві третини поставок газу в ЄС.

В таких умовах про передбачену Третім енергопакетом диверсифікацію маршрутів постачання енергоресурсів в Європу мова не йде. При цьому ризики залежності Європи від російського газу, який держава-агресор часто використовує як важіль економічного і політичного тиску, зростають.

У свою чергу Україна після добудови газопроводу втратить частину коштів, що надходять у бюджет від транзиту російського газу в ЄС через українську газотранспортну систему.