Держдеп схвалив продаж ПТРК Javelin Україні

02 березня 00:45

Відповідне повідомлення направлено в Конгрес США.

 

Державний департамент США схвалив продаж Україні 37 протитанкових комплексів Javelin і 210 ракет до них на 47 мільйонів доларів, повідомляє прес-служба Пентагону, передає Корреспондент.net.

Відповідне повідомлення направлено в Конгрес США. Тепер обидві сторони можуть укласти контракт.

У Пентагоні зазначили, що продаж Україні Javelin захистить її суверенітет, але не змінить військовий баланс в регіоні.

"Комплекси Javelin допоможуть Україні створити свій довгостроковий оборонний потенціал, щоб захистити свій суверенітет і територіальну цілісність і задовольнити свої вимоги національної оборони. Україна не буде мати ніяких проблем з впровадженням цієї системи в свої збройні сили", – йдеться в повідомленні американського військового агентства.

У Пентагоні також підкреслили, що угода не змінить базовий військовий баланс в регіоні.

У січні начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив про те, що Україна очікує поставки та прийом на озброєння ЗСУ американських протитанкових ракетних комплексів Javelin протягом першого півріччя 2018 року. Відповідаючи на питання про тимчасові рамки, Муженко сказав, що партнери називають різні терміни - "від двох до п'яти-шести місяців".

Як повідомлялося, 21 грудня 2017 року Дональд Трамп санкціонував постачання до України партії снайперських гвинтівок M107A1, боєприпасів до них і супутнього обладнання на суму 41,5 млн доларів.

Незабаром телеканал ABC повідомив про плани Трампа схвалити продаж партії протитанкових озброєнь Україні. План передбачає постачання в Україну 35 пускових установок і 210 протитанкових ракет. До партії можуть бути включені також протитанкові ракетні комплекси Javelin.

За словами президента Петра Порошенка, поставки ПТРК Javelin фінансуватимуться американською стороною.