Демократи вимагають повної публікації звіту Мюллера

25 березня 04:30

Представники Демократичної партії США заявляють, що лист генпрокурора Бара залишив після себе більше запитань, ніж відповідей.

 

Лідери представників Демократичної партії США Сенату і Палати представників Конгресу США вимагають повної та негайної публікації звіту спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідував втручання Росії у вибори в США 2016 року після того, як генеральний прокурор Вільям Бар направив Конгресу лист, у якому коротко підбив підсумки розслідування, повідомляє Deutsche Welle.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі та лідер фракції демократів у Сенаті Чак Шумер заявили, що лист Бара залишив після себе значно більше питань, ніж відповідей, додавши, що Мюллер все ж не знімає вини з Трампа, хоча звинуватити його також не може.

До того ж, позиція Бара, як прихильника Трампа, не дає йому права робити об'єктивні висновки з розслідування Мюллера, заявила Пелосі.

"Беручи до уваги відому широкому загалу упередженість пана Бара щодо розслідування спецпрокурора, його не можна назвати нейтральним спостерігачем", - підкреслила лідер демократів у Палаті представників.

24 березня генпрокурор США Вільям Бар спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.

22 березня стало відомо, що Роберт Мюллер завершив своє розслідування. Підсумковий звіт він передав генеральному прокурору США Вільяму Бару. Представники Демократичної партії у Конгресі наполягають на повному опублікування документа, тоді як Бар пообіцяв, що опублікує рівно стільки інформації, скільки дозволить йому закон та правила, встановлені Міністерством юстиції США.