Демократам вдалося отримати доступ до податкових декларацій Трампа

09 липня 00:15

Проте чи стане Міністерство фінансів США відтепер виконувати вимоги конгресменів щодо надання податкової звітності президента, або знову їх проігнорує – те ще питання.

 

Губернатор американського штату Нью-Йорк Ендрю Куомо поставив свій підпис на документі, який вносить до американського законодавства поправки, що відкривають для контрольованих Демократичною партією профільних комітетів Конгресу доступ до податкових декларацій президента США Дональда Трампа, 8 липня повідомляє видання Politico з посиланням на повідомлення самого Куомо.

"Податкова таємниця має першорядне значення, однак це має виключення для правдивого розслідування та правоохоронних цілей... [Закон] дає Конгресу можливість виконувати його конституційні обов'язки, зміцнювати демократичну систему та гарантувати, що ніхто не вище закону", – прокоментував губернатор своє рішення.

Поправки до законодавства США дозволяють Міністерству податків і фінансів надавати інформацію про доходи високопоставлених федеральних або місцевих чиновників трьом профільним комітетам Конгресу, які мають повноваження розглядати податкові питання (зайве говорити, що всі три комітети перебувають під контролем демократів). Зміни стосуються у тому числі і звітності президента США. Однак чи стане Міністерство фінансів США відтепер виконувати вимоги конгресменів щодо надання податкової звітності президента, або знову їх проігнорує – те ще питання.

7 травня Міністерство фінансів США офіційно відхилило вимогу представників Демократичної партії в Конгресі надати фінансовому комітету Палати представників податкові декларації президента США Дональда Трампа за останні шість років. До цього відомство ігнорувало запити фінансового комітету і двічі пропустило дедлайн щодо надання документів американським законодавцям. 18 травня глава американського Мінфіну Стівен Мнучин знову відмовив вимогам демократів.

16 квітня Палата представників США відправила повістку у найбільші міжнародні банки з вимогою надати інформацію про угоди президента Дональда Трампа з російськими банками. При цьому повістки отримали Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley та Goldman Sachs Group.

Окрім того, у рамках нового розслідування Конгрес США почав вимагати від декількох компаній надати фінансові дані стосовно Дональда Трампа за останні 10 років, запити про це, адресовані різним фінансовим інститутам, спрямували голови кількох комітетів Конгресу.