Чому у всьому світі пенсійний вік підвищують, а в Польщі знижують

17 квiтня 22:02

Польща вважає, що даючи відпочинок літнім, таким чином відкривають дорогу молоді.

 

Збільшення пенсійного віку - тенденція багатьох розвинених країн. Причина - старіння населення і нестача грошей на пенсійні виплати при солідарній накопичувальній системі (така ж діє в Україні), коли працюючі відраховують гроші на допомогу людям похилого віку.

У тих же країнах, де раніше переважали обов'язкова накопичувальна і добровільна накопичувальна системи, підвищувати пенсійний вік доводиться, щоб зберегти наповненість економіки робочою силою. Через падіння народжуваності стає менше молоді і не вистачає робочих рук.

Але в деяких країнах - Італії, Польщі, Китаї - вік виходу на пенсію, навпаки, знижують, повідомляє Капітал з посиланням на польські ЗМІ.

В Італії так хочуть знизити безробіття серед молоді - щоб старші не засиджувалися на робочих місцях, а йшли на державний велфер.

У Китаї намагаються просто прискорити оборот робочої сили на тлі стагнації економіки: вона вже не потребує у всіх робочих руках поспіль, а от як раз молоді - потрібні.

Уряд Польщі знайшов своєрідне вирішення проблеми робочих рук - він активно приваблює трудових мігрантів з України та Білорусі. Їх там, за більшістю оцінок, вже близько двох мільйонів. Варшава задоволена: мовних труднощів мінімум, культурних і релігійних - і зовсім немає. Виходить, що власну польську молодь можна задіяти на більш високих і "інтелектуальних" позиціях, інтересах, посади ж, що вимагають ручної праці (та й багато більш складні теж) вже "закриті" українцями та білорусами.

Тому польський уряд вирішив, що якщо дозволити літнім громадянам країни раніше йти на відпочинок, то польська молодь зможе швидше підніматися по кар'єрних сходах. А принесені нею нові технології та підходи дадуть новий імпульс розвитку країни.

Ще 1 жовтня 2017 року в Польщі набув чинності закон про зниження пенсійного віку. Згідно йому чоловіки можуть оформляти собі пенсію з 65 років, а жінки - з 60. До цього пенсійний вік для обох статей становив 67 років. І це сподобалося полякам, тому що сума попередніх внесків ділиться на середню тривалість життя. Відповідно, коли тривалість життя зростає, розмір пенсії зменшується. Це означає, що все більше людей, незалежно від того, скільки вони будуть працювати, отримають мінімальну пенсію. У такій ситуації пересічному працівникові вигідно раніше припинити трудову діяльність і отримувати доплати до мінімальної пенсії з бюджету.

Середня пенсія в Польщі приблизно дорівнює 40% середньої заробітної плати. Повна пенсійна допомога виплачується через 40 років трудового стажу, однак на пенсію чоловіки при бажанні можуть вийти після 20 років роботи, жінки - через 15 років. Таким чином основна маса пенсіонерів отримує від 1500 до 2000 злотих, тобто 350-470 євро. Не надто багато за європейськими мірками, але на нормальне життя вистачає.

ZUS вважається службою управління пенсійного страхування. Цей фонд також відповідає за державні медичні страховки та інші види особистого страхування. Всі працюючі громадяни і легальні іммігранти зобов'язані платити до ZUS пенсійні внески. Вони діляться на кілька категорій: власне, на пенсію - 19% від зарплати; на страховку по інвалідності - 8% від заробітку; на медичне обслуговування - близько 3% і. т. д. Така досить складна система страхування охоплює багато сторін життя громадян, дозволяючи їм у разі втрати працездатності або при виході на пенсію залишитися соціально захищеними.

А 4 жовтня 2018 року Сейм Польщі прийняв закон про планові капіталовкладення працівників. Він передбачає створення приватної та добровільної системи додаткових заощаджень на період пенсії. В реалізації програми повинні брати участь держава, роботодавці і працівники.

Конкретний розмір пенсії в Польщі вираховується за складною формулою в залежності від встановленого законом віку дожиття людини в середньому, а також від суми пенсійних внесків. Далі пенсія індексується з урахуванням інфляції. У разі смерті одержувача, його родичі мають право на одну гарантовану виплату.

Оскільки Польща дуже старається (в окремих моментах) відповідати нормам ЄС, про пенсіонерів тут дбають і додатково. У певні дні магазини всіх торговельних мереж влаштовують для них розпродажі продуктів і різних товарів за зниженими цінами. Місцева влада проводить безкоштовні екскурсії та заходи, створює клуби за інтересами. Ну і, звичайно, католицька церква не залишає пенсіонерів без уваги - адже це, мабуть, найсумліннішіі парафіяни.

Примітно, що в 2017 році Єврокомісія серйозно критикувала Польщу за рішення знизити пенсійний вік. У відповідь у Варшаві профспілка "Солідарність" влаштувала протест біля будівлі представництва Єврокомісії через втручання в польські справи.

Раніше повідомлялося, що 1 січня 2019 року підвищили пенсії для двох мільйонів пенсіонерів, які отримували мінімальну пенсію і мали більше 30-35 років трудового стажу. З січня мінімальна пенсія становить 1 497 грн, з липня зросте до 1 564 грн, а з грудня - до 1 638 грн.

У період з 2013 по 2017 рр. найбільше зросли пенсії у суддів - у грошовому еквіваленті вони збільшилися на 12,5 тис. грн. На другому місці за рівнем абсолютного зростання - пенсії прокурорів, які виросли на 3,8 тис. грн.

Найменше виросла пенсія у вчених - на 244 грн за 4 роки. У народних депутатів України в 2017 році порівняно з 2013 пенсії скоротилися на 171 грн.

Детальніше про пенсійну реформу в Україні читайте у статті Олександра Коваля "За ким пенсійний подзвін" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".