Чому Путін так прагне перемоги Трампа на виборах президента – CNN

21 лютого 18:45

Вибори президента США відбудуться 3 листопада.

 

Це вже схоже на заїжджений сюжет: вищі посадові особи американської розвідки передають законотворцям попередження про те, що Росія планує втручатися у майбутні президентські вибори і що кращим результатом для Кремля є перемога Дональда Трампа.

Але "рашагейт 2" може і не бути звичайним сиквелом від російського президента Володимира Путіна, йдеться у матеріалі CNN.

Навіщо Путіну знову прагнути схилити шальки терезів американської демократії на бік чинного президента США? На перший погляд не зовсім зрозуміло, чому президентство Трампа є послідовної зовнішньополітичною перемогою для Росії, пише автор видання, яке вважається продемократичним.

Адміністрація Трампа постачала летальне озброєння Україні для стримування підтримуваних Росією бойовиків. Вашингтон конфліктує з Москвою в ряді зовнішньополітичних кризових ситуацій, від війни в Сирії до політичних заворушень у Венесуелі. Трамп вивів США з Договору про ядерні сили середньої дальності, що спричинило засудження з боку Кремля.

Росія продовжує виділяти фінансування для протистояння Вашингтону. Міністерство фінансів при Трампі продовжувало накладати санкції на Росію через її втручання у вибори у 2016 року та окупацію Криму в 2014 році. Також США підтримали своїх союзників, виславши десятки російських дипломатів після отруєння колишнього російського шпигуна у Великій Британії.

Однак варто пам'ятати дві речі. У 2016 році Росії довелося зіткнутися з перспективою того, що саме Гілларі Клінтон увійде в Білий дім, а не Дональд Трамп, що викликало серйозне занепокоєння Кремля. І незалежно від того, якими прохолодними можуть бути відносини між Москвою та Вашингтоном, Трамп все ще, здається, має в серці тепле місце для Путіна.

Вороже ставлення Путіна до Клінтон було відоме широкій громадськості. У 2011 році тодішній прем'єр-міністр Путін звинуватив Сполучені Штати - і тодішнього держсекретаря Клінтон - у розпалюванні антиурядових протестів, які супроводжувались звинуваченнями у широкомасштабному шахрайстві на парламентських виборах.

Загальновідома жорстка позицію Гілларі Клінтон щодо Росії також бісила Кремль. Кандидат Трамп, навпаки, був відкритим шанувальником Путіна, навіть публічно висловив у Twitter надію, що лідер Кремля стане його "новим найкращим другом".

Ця закономірність не змінилася під час президентства Трампа. Всі пам'ятають, що Трамп на саміті в Гельсінкі в 2018 році запропонував оцінити висловлювання Путіна щодо втручання у вибори вище, ніж інформацію від його власних розвідувальних служб, нагадує автор.

"Я маю велику довіру до своїх розвідників, але скажу вам, що президент Путін був сьогодні надзвичайно сильним і потужним у своєму запереченні", - сказав Трамп під час спільної прес-конференції з Путіним.

На даний момент залишмо осторонь кричущі докази того, що російський уряд прагнув схилити результат виборів 2016 року на користь кандидата Трампа. Тепер, коли добігає останній рік поточного президентського терміну Трампа, у Москві він є відомою величиною, а кандидат від Демократичної партії визначиться за декілька місяців. Під час свого президентства Путін зробив акцент на побудові особистих стосунків зі своїми опонентами, це стосується президента Китаю Сі Цзіньпіна, президента Туреччини Реджепа Ердогана та багатьох інших світових лідерів.

Не є новиною, що представники американської розвідки та правоохоронних органів серйозно налаштовані на загрозу втручання Росії у вибори через дезінформацію, фальшиві новини та постмодерністські пропагандистські стратегії.

Виступаючи в минулому році, директор ФБР Крістофер Рей сказав, що кампанія російського впливу в 2016 році "тривала в значній мірі неослабно [завдяки] використанню соціальних мереж, фейкових новин, пропаганди, фальшивих акаунтів і т. д., щоб нас роз'єднувати, протиставляти один одному, сіяти розбрат і розбіжності, підриваючи віру американців в демократію. Це не просто загроза під час виборчого циклу; це в значній мірі загроза, що триває 365 днів в році".

Відповіддю Трампа на діяльність Росії є презирство до розвідувальних та правоохоронних органів, що також є стратегією Росії - підривати віру американців у верховенство закону та розпалювати недовіру до уряду.

Однак, як і в 2016 році, ми можемо очікувати таких же сценаріїв заперечення Москвою свого втручання в американські вибори, завершує статтю автор.

"По мірі того як ми наближаємося до виборів, кількість параноїдальних повідомлень буде тільки зростати", - заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков у четвер на конференції з журналістами. "Звичайно, це не має нічого спільного з правдою".