Чому Британія має провести другий референдум щодо Brexit - WP

01 листопада 12:30

Другий референдум з альтернативною системою голосування може вирішити проблему з Brexit.

 

Як прагматичні центристи повинні реагувати на популізм? В першу чергу необхідно визнати лють, яку він у собі несе, до того, як він почне свою гру. Відкриті імміграційні правила, наприклад, поліпшують життя мігрантів і стимулюють економічне зростання, але електорат ясно дав зрозуміти своє обурення щодо збільшення кількості іноземців, тому, можливо, їх демократичне бажання повинно поважатися. Відкрита торгівля підвищує добробут країни, але, можливо, протекціонізм - це невелика ціна за те, щоб показати виборцям, що політична еліта їх почула, пише The Washington Post.

Тим не менше, бувають випадки, коли такі поступки призводять до неприємних наслідків. Brexit - один з них. Через два роки після того, як британці проголосували за вихід з Європейського Союзу, з'явився чіткий аргумент на користь проведення другого референдуму. Справа не тільки в тому, що вихід Британії з найважливіших торговельних відносин буде коштувати дорого. Brexit не призведе до "повернення контролю", про який говорять його прихильники. Угода, яка зараз розглядається, швидше за все, зобов'яже Британію продовжувати дотримуватися хоча б деяких європейських правил. Це потребуватиме певних платежів до Брюсселю. Це спровокує напруженість у відносинах між материковою Британією та Ірландією, і, ймовірно, між Англією та Шотландією. Це не зробить прихильників Brexit щасливими.

Тому що обговорювана угода - безлад, і вона цілком може бути заблокована в парламенті. Пуристи з правлячої "Консервативної партії" засуджують її, вважаючи недостатньо ясною, й їх може бути достатньо, щоб угода не пройшла в парламенті. У цьому випадку, Британія може покинути ЄС без угоди, що зруйнує все - від ланцюжків поставок товарів до миру в Ірландії. В якості альтернативи, Велика Британія могла б поставити питання на голосування, дозволяючи виборцям обрати один з трьох варіантів: компроміс, погоджений урядом, Brexit без угоди або залишитися в ЄС.

Для популістів і їх прихильників другий референдум є анафемою. Перший референдум вважається найважливішим голосуванням покоління, і тодішня явка 72.2% є найвищим показником за 20 років. Перед обличчям цього мандата їх аргумент в тому, що еліти не мають права закликати людей до повторного голосування, щоб вони могли дати "правильну" відповідь. Крім того, якщо другий референдум пройде на користь рішення залишитися в ЄС, прихильники Brexit будуть стверджувати, що рахунок став 1:1. Чому б не провести тоді п'ять референдумів?

Це заперечення було б переконливим, якби прихильники Brexit були позбавлені чогось, чого вони дуже хотіли. Однак факт в тому, що навіть найпалкіші прихильники виходу Британії з ЄС готові голосувати проти угоди. Приміром, екс-міністр закордонних справ Борис Джонсон, затятий прихильник ідеї Brexit, подав у відставку на знак протесту проти нової угоди, заявивши, що вона зробить Велику Британію "васальною державою".

Більшість виборців, що голосували за Brexit в 2016 році, все ще хочуть вийти з ЄС, але вони відчувають розчарування від того, як саме це відбувається. З цього виходить аргумент проти нового референдуму: його було б складно організувати. Пропозиція повинна пройти через парламент. Формулювання питань займе час, особливо враховуючи, що у виборців буде цілих три варіанти - залишитися в ЄС, вийти без угоди або з угодою, запропонованих урядом. Підготовка посилиться напередодні дедлайну за Brexit, який настане в березні, так що, можливо, Європейському Союзу доведеться погодитися на відстрочку дня виходу Британії.

Але це заперечення також не вражає. У Європи буде стимул погодитися на відстрочення: хоча Brexit в основному завдасть шкоди Британії, але він також зашкодить її сусідам. І хоча референдум з більш ніж двома варіантами може здаватися складним, це не неможливо. У 1977 році Австралія проводила референдум для вибору одного державного гімну з чотирьох. Альтернативна система голосування, при якій голоси за два варіанта з низьким рейтингом додаються до підрахунків двох з найкращим, пропонує інтуїтивно справедливий спосіб визначення результату.

Правда в тому, що у Британії немає простого шляху. Якщо Brexit буде зірвано, то ті, хто голосували за нього, будуть відчувати себе обдуреними, і їх відповідь може бути серйозною. Але якщо угода Brexit буде затверджена, то, хто голосував за вихід можуть так само відчувати себе незадоволеними, а прихильники варіанту залишитися в ЄС будуть відчувати огиду. І оскільки Brexit буде перешкоджати податковим надходженням і скорочувати державні видатки на лікарні і школи, його ефект у довгостроковій перспективі полягатиме в тому, щоб змусити всіх розсердитися.

Референдум з альтернативним голосуванням міг би принести перемогу будь-якому з трьох варіантів. Але, принаймні, це дозволило б уникнути підозр, що нація потрапила в ситуацію, яка нікому не подобається, тому що політичні лідери не впоралися з переговорами. Якщо популізм показує, що політики недостатньо слухали виборців, то немає нічого ганебного в тому, щоб просити виборців повторити свій вибір вдруге.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідків переговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девіс і глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.