Чого очікувати від другої половини президентського терміну Трампа

04 сiчня 14:05

Напередодні розпочав роботу новий склад Конгресу. Більшість у нижній палаті у демократів.

 

Президент США Дональд Трамп розпочав другу половину своєї каденції з призупинення роботи уряду – "шатдауна", який триває вже 13 днів, і звільнення членів адміністрації – глави апарату Білого дому генерала Джона Келлі і міністра оборони Джеймса Меттіса. У той час як опоненти Трампа охарактеризували ці події як катастрофу, його прибічники називали їх коментарі "істеричними". Хіба рік тому не вони ж говорили, що мати таку кількість генералів в уряді було неправильно?

Журналісти видання The Economist вважають, що для того, щоб тверезо оцінити епоху Трампа, необхідно на хвилину відволіктися від стрічки новин і відповісти на три питання: Наскільки Трамп поганий? Наскільки поганий він може стати? І як американцям і іноземним урядам підготуватися до другого сезону президентського шоу Трампа?

Трамп є настільки суперечливою фігурою, що його критики відмахуються від всього, що може вважатися досягненням. Незадовго до Різдва він підписав корисну реформу кримінального правосуддя, заручившись двопартійною підтримкою у Конгресі. Багато нормативних змін, які передбачені законом, вельми корисні. Що стосується зовнішньої політики, тут також спостерігається спроба поліпшити ситуацію і нормалізувати економічні відносини США і Китаю. Однак цього, чи навіть більшого, міг би досягти будь-який президент-республіканець, який користується підтримкою обох палат Конгресу.

Характерною особливістю перших двох років президентства Трампа є його нестримна жага до руйнування. Трамп зосередився на трьох напрямках: імміграція, НАТО і Північна Корея, але ніде не домігся значного успіху. Він мав намір переписати імміграційні закони, зробивши їх схожими на канадські, але цей шанс був втрачений. Кім Чен Ин все ще має ядерну зброю і, не пішовши на жодні поступки щодо денуклеаризації, вимагає винагороди. Так, європейці, за наполяганням американського президента, можуть платити більші внески до НАТО. Проте США витратили півстоліття і мільярди доларів на побудову відносин з ЄС. Всього за два роки Трамп зміг завдати їм величезний збиток.

Наступні два роки можуть бути ще гірше. Для початку, удача може ось-ось відвернутися від Трампа. У першій половині каденції йому щастило – він не зіткнувся з жодною настільки серйозною кризою, які довелося долати його попередникам: 11 вересня, Афганістан, Ірак, світова економічна криза, Сирія. Але навіть без криз, ситуація змінилася. Ринки, які Трамп називає показником економічного успіху, нестійкі. Республіканці зазнали поразки в Палаті представників під час проміжних виборів. Нова демократична більшість розслідуватиме поведінку президента і, в певний момент, спеціальний прокурор Роберт Мюллер представить свою доповідь про зв'язки кампанії Трампа з Росією.

Останні два роки дають зрозуміти, що Трамп реагує на будь-які труднощі, не думаючи про наслідки. Нещодавно він оголосив про виведення американських військ з Сирії та Афганістану. Мабуть, це рішення частково спровоковано критикою, з якою він стикається через невиконання обіцянки про будівництво стіни на південному американському кордоні з Мексикою. Пізніше виведення військ з Афганістану було скасовано, а з Сирії – сповільнене. В результаті ніхто не може точно сказати яка політика Америки (хоча шкода від цих рішень залишається). Тепер, коли кабінет Трампа втратив двох генералів, слід очікувати ще більш руйнівної невизначеності.

Більше того, коли Трамп діє, він не визнає норм – ні юридичних, ні етичних. Він вже замішаний у двох кримінальних справах, і кілька його колишніх найближчих радників перебувають у в'язниці чи скоро вирушать до неї. Якщо Мюллер пред'явить звинувачення члену сім'ї Трампа, президент може доручити своєму генеральному прокурору згорнути розслідування, а потім кричущим чином використати свої повноваження для помилування. Демократична Палата представників може знайти документи, що свідчать про те, що The Trump Organization використовувалася для відмивання російських грошей. Що тоді?

Як Конгрес і світ повинні підготуватися до майбутніх подій? Іноземним союзникам потрібно співпрацювати з Трампом у моменти, коли вони можуть це робити, але їм варто мати план Б, на випадок, якщо він їх підведе. У демократів, які контролюють Палату, є кілька варіантів. Деякі конгресмени закликають до імпічменту Трампа. Але наразі республіканський Сенат цього не допустить. Замість цього їм краще зосередитися на притягненні його до відповідальності. Але не підігравати йому, підкидаючи гасла для передвиборної кампанії 2020 року.

Деякі республіканці в Сенаті будуть змушені вирішувати вже знайому дилему: висловитися і ризикнути втратити свій мандат або зберігати мовчання і ризикнути втратити партію і совість. Багатьом з них варто наслідувати приклад сенатора Мітта Ромні, який скасував приїзд до Сенату, різко розкритикувавши поведінку Трампа.

Після двох років хаотичного президентства Трампа стало ясно, що Шоу Трампа – це те, що потрібно просто пережити.

У п'ятницю, 4 січня, відбудуться чергові переговори Трампа з демократами щодо припинення "шатдауна". Напередодні Палата представників прийняла законопроект про фінансування федерального уряду. Тепер він повинен пройти Сенату і президента.