Черговий раунд переговорів щодо припинення "шатдауна" у США завершився без результату

06 сiчня 09:40

Каменем спотикання залишається фінансування зведення стіни на кордоні з Мексикою.

 

Лідери демократичної більшості Палаті представників Конгресу США та урядовці адміністрації президента Дональда Трампа під час чергового раунду переговорів 5 січня не змогли досягнути угоди про відновлення роботи більшості федеральних установ країни, її було припинено через відсутність бюджету ("шатдаун").

Нові переговори щодо припинення "шатдауна" відбудуться у неділю, 6 січня, повідомив віце-президент США Майк Пенс, пише "Голос Америки".

"Відбулася продуктивна дискусія з лідерами Конгресу у Білому домі. Міністр внутрішньої безпеки США Кірстен Нільсен провела повну презентацію про кризу на південному кордоні країни. Ми вчергове наголосили на готовності президента США забезпечити безпеку кордону, побудувати мур на кордоні, захистити американців і відновити роботу уряду. Ми продовжимо дискусію завтра", - наголосив Пенс.

Своєю чергою президент США Дональд Трамп зазначив, що проблеми на південному кордоні країни мають бути вирішені. Раніше він висловив готовність кілька років утримувати "шатдаун", якщо Конгрес не виділить 5,6 млрд доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

"Віце-президент Майк Пенс і команда щойно залишили Білий дім. Істотних зрушень сьогодні не було… Новий раунд переговорів відбудеться завтра… Мусимо врешті-решт вирішити всі проблеми на південному кордоні", - написав він на своїй сторінці у Twitter.

Нагадаємо, 21 грудня більшість федеральних установ США припинили роботу, в країні настав так званий "шатдаун". Сенат, республіканська більшість якого підтримує президента Трампа, не затвердив переданий з Палати представників бюджет, в якому не було коштів на фінансування стіни на кордоні з Мексикою.

3 січня, Палата представників 116-го скликання схвалила законопроекти про фінансування низки федеральних установ, робота яких була припинена через відсутність бюджету. Демократична більшість Палати представників зголосилась піти на поступки та виділити на будівництво "стіни Трампа" 1,3 млрд доларів.

За даними ЗМІ, Дональд Трамп повідомив про готовність введення в країні загальнонаціонального режиму надзвичайного стану. На його думку, це дозволить швидко спорудити стіну, одночасно минаючи опір з боку Конгресу. Її зведення він пояснює інтересами національної безпеки: боротьбою з нелегальними мігрантами, злочинністю та наркоторгівлею.