Через протести в Гонконзі почався відплив капіталу з інвестиційних компаній

18 грудня 03:58

Поступовий відтік капіталу почався ще в квітні 2019 року, а зараз він посилився

 

Тривають уже не перший місяць протести в Гонконзі призвели до відтоку капіталу з інвестиційних компаній. За повідомленням Банку Англії, сума відтоку капіталу з азіатського фінансового центру досягла вже 5 мільярдів доларів.

У звіті британського ЦБ говориться, що поступовий відтік капіталу почався ще в квітні 2019 року після того, як влада Гонконгу оголосила про намір прийняти закон про екстрадицію підозрюваних у скоєнні злочинів на материковий Китай.

Аналітики Goldman Sachs заявили в жовтні, що близько $ 4 млрд. депозитів, можливо, були переведені з Гонконгу в Сінгапур в період з червня по серпень. У червні в місті почалася хвиля масових виступів протесту проти ухвалення закону про екстрадицію, що супроводжувалися заворушеннями і насильством.

"Ці політичні тертя створюють ризики, враховуючи положення Гонконгу як великого фінансового центру", - йдеться в звіті Банку Англії. Він уважно стежить за розвитком ситуації в Гонконзі, оскільки британські банки, такі як HSBC і Standard Chartered, також є провідними банками в цьому спеціальному адміністративному районі Китаю.

Разом з тим, грошово-кредитне управління Гонконгу, китайський Центробанк неодноразово заявляли про відсутність явних ознак значного відтоку капіталу з міста.

Влада Гонконгу поки не змогла відновити порядок в місті і припинити насильство. Протести в Гонконзі не припиняються навіть незважаючи на те, що адміністрація спеціального адміністративного району КНР відмовилася від розгляду резонансного законопроекту про екстрадицію. Одна з останніх акцій протесту в регіоні, що відбулася 8 грудня, зібрала сотні тисяч людей.

Протести у місті спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій протестувальники прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми. Декого з активістів затримали.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки Керрі Лем.

Докладніше про ситуацію в Гонконзі читайте в матеріалі DT.UA "Майбутнє Гонконгу: до чого призведуть багатотижневі протести" і статті Наталії Бутирської "Боротьба несумісностей" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".