Через економічну кризу в РФ росіяни побоюються повернення хаосу 1990-х – FT

08 квiтня 10:22

Антиросійські санкції і падіння цін на нафту загрожують підривом економічного прогресу в Росії, росіяни побоюються повернення до хаосу 1990-х.

 

Затиснуті найдовшою рецесією в РФ за останні 20 років, росіяни, схоже, змирилися з втратою зростання і процвітання, пише британське видання The Financial Times.

У статті наводиться історія росіянина Ярослава, в квартирі якого від колишнього більш забезпеченого способу життя залишилося тільки кілька речей – високий дитячий стільчик і ламінат на підлозі, який він поклав рік тому. "Все інше пішло. Коли 35-річний інженер втратив свою роботу дилером в Lada Togliatti влітку минулого року, гроші швидко закінчилися. Він продав ігрову приставку, а потім телевізор", - йдеться в статті. Після, від нього пішла дружина.

"Те, що у мене залишилося - ці речі ломбард не буде приймати", - говорить він. Ярослав розповів британському виданню, що відчуває для себе повернення в 1990-і роки.

Як пише FT, в лещатах найдовшої рецесії за останні 20 років, росіяни, схоже, змирилися з втратою зростання і процвітання, яке спочатку було відмітною рисою правління президента РФ Володимира Путіна. Автор підкреслює, що, хоча деякі ще не бачать ситуацію також, як Ярослав, але "багато хто побоюється повернення ери, яка, думалося, залишилася позаду: десятиліття спаду, економічних потрясінь і злиднів, як після розпаду Радянського Союзу в 1991 році".

Росіяни високо цінують соціальне благополуччя, якого вдалося досягти, починаючи з 2000 року, і, отже, це буде надзвичайно болісно залишитися без усього цього, зазначає автор статті.

"Тепер через два роки кризи немає перспектива зростання, людям це нагадує про 1990-х роках", - говорить Тетяна Малєва, директор Інституту соціального аналізу і прогнозування Російської академії народного господарства і державної служби.

"Ми змушені визнати, що соціальні наслідки цієї кризи будуть 1990-ті роки, тому що ми йдемо у бік широкого, тривалого застою", - додала вона.

Як підкреслює автор статті, через уповільнення економічного зростання в РФ, західних санкцій і падіння цін на нафту, навіть якщо рецесія закінчиться в наступному році, зростання навряд чи буде набагато більше, ніж в останні кілька років, враховуючи скорочення інвестицій і падіння доходів російських домогосподарств.

Більшість росіян вважають, що найгірше з економічних труднощів ще попереду, як показують результати досліджень громадської думки Російського наукового центру (ВЦВГД). Крім того, на даний момент, лише мала частина з цих соціальних "завоювань", які широко розглядалися російським суспільством в якості головних досягнень Путіна, вже такими населенню не бачаться. "Такі показники, як рівень доходів та рівень бідності показують, що нас відкинуло назад на шість років - туди, де ми були на піку останньої економічної кризи в 2009 році", - говорить Малєва.

"Колишнє зростання доходів дало людям можливість отримати кращу систему охорони здоров'я, кращу освіту, деякі закордонні поїздки за свій рахунок", - говорить Біргіт Ганзл, провідний економіст Світового банку по РФ. Крім того, росіяни заплатили три чверті витрат на охорону здоров'я зі своїх власних кишень у 2000 році, ця частка зросла до більш ніж на 90% до 2014 року. "Люди уникали державних лікарень, як чуми. Тепер, коли вони повинні повернутися туди, щоб заощадити гроші, вони можуть відчути, що вони повертаються в 1990-ті роки", - нарікає Ганзл.

За даними Федерального агентства по статистиці Росії, 14% населення РФ живе за межею бідності - дані за 2015 рік, у порівнянні з 11% в 2014 році. А порівняно з 2013 роком число бідних подвоїлося. До того ж, незважаючи на багато років економічного зростання, країна не змогла підготувати свою систему пенсійного забезпечення у зв'язку з наявністю такої проблеми як швидко старіюче населення. У цьому році уряд підвищив пенсії на 4%, щоб компенсувати зростаючі споживчі ціни, але, оскільки рівень інфляції був більш ніж в два рази більше, ніж минулого місяця, реальні пенсійні доходи падають. Пенсіонери в Росії вже мають непропорційно низькі доходи і становлять одну третину населення. Це число, за прогнозами економістів, дорівнює розміру працездатного населення, чисельність якого скорочується на 1 млн в рік. При такому прогнозі, і враховуючи, що пенсії складають часто складають найважливішу частину сімейного бюджету росіян, то до 2030 року майже половина населення РФ може "сповзти" у злидні.

Інші експерти кажуть, що якщо економіка Росії продовжить стагнацію найближчі п'ять років, то більшість "досягнень" путінського правління будуть втрачені, і "російське суспільство може стати ближче до дзеркального образу 1990-х років з його соціальним стресом, ендемічним алкоголізмом і падінням рівня і тривалості життя".

Також автор нарікає, що для багатьох росіян загроза бідності може виникнути, навіть якщо у них є робота. Оскільки робоче населення Росії скорочується, роботодавці урізують зарплати, відправляють працівників у неоплачувані відпустки, спостерігаються затримки з виплатою заробітної плати або відмова від виплат соціальних допомог.

Також зазначається, що і спостерігаються й інші негативні фактори. Вчені та талановита молодь, важливі для економічного зростання країни люди, які покинули країну на тлі зростання політичного тиску і ослаблення рубля. За даними "Левада-центру", єдиного незалежного центру з опитуваннями громадської думки в Росії, найбільш фінансово забезпечені танайбільш освічені, ймовірно, емігрують з РФ.

"Деякі люди бояться соціальних заворушень. Те, чого я боюся найбільше - соціальна апатія, інфантилізм, байдужість", - говорить Малєва. "З таким суспільством, як це, це буде ще важче піднятися із кризи, і буде неможливо зробити новий старт", - резюмує вона.

Водночас у міністерстві економічного розвитку Росії в лютому заявили про завершення рецесії, яка все більше поглиблювалася протягом останнього року. Зокрема, зупинку економічного спаду в країні зауважив Олексій Улюкаєв, який очолює міністерство.

Ці слова російського міністра мають дивний вигляд на тлі прогнозу Центробанку Росії, згідно з яким падіння російської економіки продовжитьсянайближчими місяцями. Експерти відомства нагадали, що останнім часом сировинні товари і індекси, серед яких і нафта,обновили цінові мінімуми. І видимих причин чекати їхнього зростання поки немає. Тому дефіцит бюджету при ціні на нафту в середньому на рівні 35 доларів за барель зросте з 3% до 4,8% від ВВП.

У свою чергу, видання The Economist писало, що російська економічна криза переростає з гострої в хронічну. МВФ прогнозує Росії скорочення економіки ще на 1% в цьому році. Російські чиновники почали похмурі розмови про "нову реальність", визнаючи, що їхня орієнтована на експорт енергоносіїв модель економіки себе вичерпала. Водночас, Росія навряд чи зіштовхнеться з такими ж гострими проблемами, які обвалилися на неї в 2014-му.

Раніше на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Екс-глава Мінфіну Олексій Кудрін попередив мешканців Росії про новий пік кризи. Його турбує зниження інвестицій, які зазвичай дозволяють зробити заділ на майбутнє.