Через 30 років клімат в Україні буде таким, як в Австралії

14 липня 01:50

Кліматичні умови у понад 77% великих міст світу зміняться.

 

Зміни клімату люди вже відчули в значній мірі. Коливання температури, природні катаклізми, зміни температурного режиму в той або інший бік в стабільних раніше кліматичних регіонах - все це лякає. Людина почала розуміти, що це - результат її дій, але робить щось дуже мляво.

Тим часом, все стрімко змінюється. Усього лише за тридцять років клімат в Україні буде таким, який зараз він в Австралії - сухий і спекотний.

Максимальна температура влітку в столиці України зросте на 6,7 градуса, а середня температура підвищиться на 3 градуси за Цельсієм.

Про це свідчать результати дослідження Вищої технічної школи Цюріха, опубліковані в науковому виданні Plos One, передає Укрінформ.

Вчені проаналізували 520 великих міст світу і перевірили, чи буде їх клімат в 2050 році більше нагадувати власні кліматичні умови або сучасні умови інших міст у різних біокліматичних регіонах.

"Кліматичні умови в понад 77% великих міст світу зміняться настільки, що вони будуть ближче нагадувати умови інших (розташованих набагато південніше - ред.) великих міст", - відзначають дослідники.

"Крім того, у 22% міст будуть такі кліматичні умови, яких не відчувають ні в одному з великих міст сучасності. Ми виявили, що всі міста мають тенденцію до переходу до субтропіків. Міста в північній півкулі зміщуються до більш теплих умов, у середньому ~ 1000 км на південь, і тропічні міста переходять до більш сухих умов", - йдеться в повідомленні.

Прогнозується, що клімат Харкова буде схожим на Бухарест, а Дніпра - на столицю Македонії Скоп'є. Стокгольм буде нагадувати Будапешт, Лондон - Барселону, Москва - Софію, Сіетл - Сан-Франциско.

Вчені вдалися до "оптимістичній оцінці" глобального підвищення температур, у своїх розрахунках припустивши, що середні температури збільшаться на 1,4 градуса.

Автори дослідження закликали світове співтовариство до подальших зусиль у боротьбі зі зміною клімату.

Група великих інвесторів, керуючих капіталами в обсязі понад 34 трильйонів доларів написала відкритий лист до лідерів 20 найбільших економік світу з вимогою негайно вжити заходів по боротьби зі зміною клімату. Про це повідомляє агентство Reuters.

Лист підписано 477 інвесторами, які представляють майже половину світового інвестиційного капіталу із зверненням про "невідкладне прийняття рішучих дій" у боротьбі з наслідками зміни клімату для досягнення цілей Паризької угоди ООН з клімату.

В 2015 році майже 200 країн домовилися в Парижі про заходи, які повинні зменшити викиди вуглекислоти в атмосферу і утримати зростання глобальної середньої температури на рівні не вище 2 градусів Цельсія порівняно з доіндустріальним періодом (до 1760 року).