Через 17 років після 11 вересня Аль-Каїда сильніша, ніж будь-коли – LA Times

10 вересня 17:25

У "Аль-Каїди" є свої франшизи на Близькому Сході і Північній Африці.

 

В дні після 11 вересня 2001 року США мали намір знищити "Аль-Каїду". Президент Джордж Буш поклявся "заморити терористів, налаштувати їх один проти одного, ганяти їх з місця на місце". Сімнадцять років потому "Аль-Каїда" може бути сильніше, ніж коли-небудь. Критики кажуть, що політика США на Близькому Сході не перемогла "Аль-Каїду" і пов'язані з нею "франшизи", а схоже сприяла її поширенню, пише Набі Булос у колонці для Los Angeles Times.

Американські офіційні особи не розуміли того, що "Аль-Каїда" - це більше, ніж група людей, вважає глава розвідувального співтовариства Site Рита Катц. "Це ідея, а ідея не може бути знищеною з використанням складної зброї, вбивств лідерів і бомбардувань тренувальних таборів", - сказала вона.

Терористи зібрали найбільшу бойову силу за час існування "Аль-Каїди". Згідно з оцінками, в Сирії та Ємені може бути більше 20 тисяч бойовиків. У "Аль-Каїди" є філіали по всій Північній Африці, Леванті і в деяких частинах Азії, і вона залишається сильною в районі кордону між Афганістаном і Пакистаном.

Екстремістське угруповання також змінило тактику. Замість агресивних терористичних атак, жорстоких публічних страт і слабкої пропаганди "Ісламської держави" (одноразова філія "Аль-Каїди", а тепер суперник), "Аль-Каїда" тепер використовує більш м'який підхід, проникаючи і отримуючи підтримку мусульман-сунітів у війні-знедолених країн.

Ось подивіться, як "Аль-Каїда" виросла в деяких ключових країнах Близького Сходу:

Ірак

У 2003 році Сполучені Штати почали війну проти Іраку частково на твердженні, пізніше спростованому - що у "Аль-Каїди" були зв'язки з диктатором Саддамом Хусейном. Це твердження виявилося пророцтвом, яке реалізується.

Після перемоги, США розпустили іракську армію, залишивши на вулиці сотні тисяч незадоволених чоловіків з військовою підготовкою. Багато повстали проти того, що сприймалося як іноземне вторгнення, підгодовували заколот, який потім ніколи не припинявся. Повстання породило "Аль-Каїду" в Іраку, місцеву організацію, яка вперше використовувала терористичні атаки проти мусульман-шиїтів, яких вважали відступниками екстремістів-сунітів.

У 2007 році "хвиля" США спільно з проурядовими сунітськими ополченцями в значній мірі перемогли "Аль-Каїду" в Іраку. Але до 2010 року група була "принципово такою ж", як це було до сплеску, за словами генерала Рея Одієрно, головного командувача США в Іраку в той час.

Повстання 2011 року в сусідній Сирії дали групі необхідний простір для життя. Два роки потому частина організація стала називатися "Ісламською державою Іраку і Леванту", також відомої як ІДІЛ – це розкололо центральне керівництво "Аль-Каїди".

ІДІЛ також почала сміливий наступ, в результаті якого велика територія Іраку потрапила в руки джихадистів. Хоча з тих пір "Ісламська держава" втратила велику частину своєї території, вона залишається небезпечною.

Ємен

"Аль-Каїда" була активна в Ємені ще до 11 вересня: вона організувала бомбардування американського ескадреного міноносця Коул в порту Аден в жовтні 2000 року . Після терактів у Всесвітньому торговому центрі Буш назвав тодішнього президента Ємену Алі Абдаллу Салеха як важливого партнера у війні з тероризмом.

Салех отримав те, що він назвав "безмежною" підтримкою США для боротьби з джихадистами. Він, у свою чергу, надав США территоию для проведення нападів на оперативників угруповання, включаючи удари, які почалися у 2002 році.

Але до січня 2009 року "Аль-Каїда" на Аравійському півострові (відома як AQAP) з'явилася і незабаром стала найнебезпечнішою гілкою групи.

Президент Обама наказав командам спецназу вистежити бойовиків AQAP. Згідно зі звітом Бюро розслідувальної журналістики, він також збільшив число ударів з дронов, почавши приблизно з 200 період в 2009 по 2016 року. Президент Трамп дозволив завдати лише 160 ударів.

Але удари і набіги часто вбивали більше цивільних осіб, ніж бойовиків.

В кінці 2014 року підтримувані іранцями шиїтські мусульманські повстанці, відомі як хусити, змістилися з північного заходу країни, щоб захопити столицю, Сану. В результаті хаосу AQAP отримали приз: місто Мукалла, третій за величиною порт Ємену. Він став центральним елементом вотчини "Аль-Каїди".

Вже в 2012 році Насир Ухайси, самозваний "емір" AQAP і її засновник, сказав, що групі необхідно завоювати людей, "піклуючись про своїх повсякденних потребах".

Група перейменувалася в "Ансар аль-Шаріа" (прихильники шаріату) і негайно запровадила сувору форму ісламського права і управління в "Аль-Каїді".

Під час президентства Трампа Сполучені Штати в основному продовжували політику Обами в Ємені. Він надав повну підтримку повітряної кампанії, очолюваної Саудівською Аравією проти хуситів, незважаючи на критику, що обвинувачує в ударах по більшості з 16 тисяч жертв серед цивільного населення в Ємені з початку війни.

Але навіть по мірі того, як США продовжували виконувати авіаудари і рейди проти AQAP, група позиціонувала себе як віртуальний союзник, борючись з хуситами разом з племенами, підтримуваними Саудівською Аравією.

Сомалі

Падіння уряду Сомалі в 1991 році призвело до зростання "Союзу ісламських судів - групі клерикальних організацій, які сформували судову систему на основі шаріату. Вона отримала легітимність, пропонуючи такі послуги, як освіта і охорона здоров'я.

Вашингтон, підозрюючи зв'язку з "Аль-Каїдою", підтримував ворогів групи і заручився підтримкою ефіопської армії, щоб перемогти терористів – що і було зроблено в 2006 році. В ході фактичної окупації, радикальне молодіжне крило "Союзу ісламських судів" - угрупування "Аль-Шабаб" виосло у незалежний рух опору, що охопив більшість центральних і південних районів Сомалі.

Незважаючи на своє непопулярне застосування фундаменталістської доктрини ваххабітів, жителі терпіли її, тому що билися з ефіопами, які в основному є християнами і давно тримають зуб на сомалійців.

У 2012 році угруповання було оголошено новим партнером "Аль-Каїди". Зміна статусу привернула значну кількість іноземних бойовиків, у тому числі деяких із США

Політика адміністрації Обами щодо ударів з дронів разом з підтримкою миротворчих сил Африканського союзу, витіснила "Аль-Шабаб" зі столиці Могадішо в 2011 році. Вона втратила більшість міст Сомалі.

І у вересні 2014 року в американському авіаударі загинув лідер Ахмеда Абді Годана, також відомий як Мухтар Абу Зубайр.

Але група закріпилася в сільській місцевості, де, за оцінками, від чотирьох до шести тисяч бойовиків роблять її однією з найбільших франшиз "Аль-Каїди". Вони проводять підпільні напади на сили Африканського союзу і цивільні об'єкти, і здійснюють напади в інших частинах Східної Африки, включаючи напад в 2013 році на торговий центр Westgate в Найробі.

Сирія

23 грудня 2011 року в житловому районі Дамаска, де знаходилася штаб-квартира державної служби безпеки, була підірвана бомба, яку прикріпили до автомобіля.

Будівлю було майже зруйновано. Водії, які знаходилися поруч з будівлею, згоріли живцем. Незабаром вибухнула друга бомба. 44 людини були вбиті.

Цей напад ознаменував дебют угруповання "Фронт Аль-Нусра" - сирійське крило "Аль-Каїди".

Сирійський уряд колись пропустив джихадський прохід в Іраку для боротьби з коаліційними силами. Бойовики "Нусри" домоглися вражаючих успіхів у лавах збройної опозиції, які прагнуть повалити президента Башара Асада.

Це було настільки ефективно, що офіційні особи США, в тому числі колишній директор ЦРУ Девід Петреус, запропонували озброїти джихадистів Аль-Каїди" для боротьби зі своїми колишніми союзниками з ІДІЛ.

І, незважаючи на прихильність суворому ісламістському кодексу поведінки і нав'язування законів шаріату в своїх областях, група користувалася широкою підтримкою з боку цивільних осіб, які втомилися від боротьби опозиційних угруповань, більш зацікавленими в мародерстві, ніж в боротьбі.

Але тут знову партнер не оголосив халіфат. Замість цього він перейменував себе, публічно відрізав зв'язки з "Аль-Каїдою", навіть зберігши деяких з кращих оперативників групи.

За оцінками, група, нині відома як "Організація визволення Сирії", налічує від 10 до 15 тисяч бойовиків, у тому числі іноземних з таких країн, як Албанія і Китай.

Лівія

Офіційно в Лівії немає "Аль-Каїди". Її філія – "Лівійська ісламська група боротьби" - була розпущена у 2011 році; її члени відмовилися від насильства, але відзначились як відносно дисципліновані повстанці після того, як почалася революція проти лівійського диктатора Муаммара Кадафі.

З тих пір деякі з них, такі як Абдул Хакім Белхадж, колишній голова Бойової групи, які билися з Усамою бен Ладеном в Афганістані і були передані США після 2001 року, стали впливовими лідерами ісламістів, які відіграють значну роль у хаотичній політиці Лівії.

Інші перейшли на бік лівійського крила "Ісламської держави" або приєдналися до інших ісламістських угруповань, включаючи низку, що захопили столицю Тріполі.

Але в той час як США, інші західні країни і Об'єднані Арабські Емірати зосередилися майже виключно на витісненні ІДІЛ з його форпостів на півночі і північному сході, "Аль-Каїда" пережила відродження, згідно з серпневою доповіддю ООН.

Загроза групи в Лівії зазначили в США тільки в цьому році. У березні командування Пентагону, яке відповідає за Африку, заявило про ліквідацію двох бойовиків "Аль-Каїди" в результаті атаки з дронів. За повідомленнями в ударі загинув високопоставлений ватажок угруповання Муса Абу Давуд.

Це була перша така атака проти угруповання в Лівії. Далі послідували і інші – це вважається розширеною кампанією боротьби з тероризмом в Лівії.