Чемпіонат світу з футболу показує обмеженість санкцій Заходу проти Росії - FT

13 червня 16:35

Чемпіонат дає Росії можливість показати, що спроби Заходу ізолювати її зазнали невдачі.

 

Чемпіонат світу з футболу, який пройде в Росії в червні-липні, дає країні можливість показати, що спроби Заходу ізолювати її потерпіли невдачу, і що вона може кинути виклик економічним санкціям, пише Financial Times.

Всього три місяці тому президент РФ Володимир Путін вважався міжнародним ізгоєм, а світове співтовариство звинувачувало країну в причетності до отруєння в британському Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. Приблизно через місяць мільярди людей зможуть побачити, як глава Кремля вручить Кубок світу ФІФА Ліонелю Мессі, Кріштіану Роналду або іншій футбольній суперзірці. У Кремлі вважають, що успішне проведення Чемпіонату світу в Росії, незважаючи на широко поширену критику на її адресу, стане зухвалим геополітичним тріумфом.

"Путін хоче показати, що Росія - велика держава на світовій арені, вона подобається людям в усьому світі і не може бути ізольована", - сказав Олександр Габуєв, керівник програми "Росія в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні" Московського Центру Карнегі.

Росія виграла право на проведення турніру в 2010 році. Тоді Кремль, номінальним главою якого був прозахідний Дмитро Медведєв, все ще займався підвищенням свого міжнародного престижу. Роком раніше президент США Барак Обама заявляв про намір "перезавантажити" відносини з Москвою. З тих пір імідж РФ різко погіршився через цілій ряд подій і спірних питань, зокрема анексію Криму, підтримку Росією президента Сирії Башара Асада, відмову визнати відповідальність за аварію рейсу MH17 на Донбасі, ймовірне втручання в американські вибори і отруєння Скрипаля.

"Коли Кремль відправляв у ФІФА заявку на проведення Чемпіонату світу, головним чином йшлося про демонстрацію нафтових багатств Росії. Після війни в Україні та західних санкцій меседж став ще більш політизованим", - зазначив Габуєв.

Західні політики, в тому числі міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, періодично закликали до бойкоту Чемпіонату світу в Росії. Москва у відповідь звинувачує Захід у розпалюванні антиросійських настроїв за допомогою пропаганди.

Безсумнівно, чемпіонат має значний потенціал в області PR. Це видно на прикладі глави Чечні Рамзана Кадирова, який без запрошення з'явився на стадіоні в Грозному, де тренувалася збірна Єгипту. Він позував на фото з нападником Мохаммедом Салах, який грає за англійський "Ліверпуль".

Безліч впливових росіян, які перебувають під санкціями, брали участь у підготовці до чемпіонату. До них відноситься екс-міністр спорту РФ Віталій Мутко, який потрапив під санкції Міжнародного олімпійського комітету. Йому довелося погкинути оргкомітет з підготовки до чемпіонату, але він все ще є членом російського уряду. Вісім із 11 міст, у яких будуть проходити матчі, пов'язані з особами, що потрапили під санкції. Бізнесмен Геннадій Тимченко володіє компанією, яка була головним підрядником стадіонів у Нижньому Новгороді і Волгограді. Ще один давній друг Путіна - бізнесмен Аркадій Ротенберг - є співвласником найбільшого аеропорту Москви. Олігархи Олег Деріпаська і Віктор Вексельберг, які нещодавно потрапили під американські санкції, володіють ще п'ятьма повітряними воротами країни. Це дає Росії можливість показати, що дія економічних санкцій є обмеженою.

ЧС з футболу в РФ пройде з 14 червня по 15 липня 2018 року.

Міністерство закордонних справ України закликало інші країни до політичного бойкоту фінальної частини Чемпіонату світу з футболу в Росії.

За даними журналіста Рікарда Йозвяка, 14 червня Європарламент може прийняти резолюцію з відповідним закликом.