Чехія визнала вторгненням і окупацією введення військ СРСР і ОВД у країну в 1968 році

23 серпня 02:30

Резолюцію, що визнає радянську операцію "Дунай", спрямовану на придушення "Празької весни", вторгненням і окупацією, одноголосно підтримав парламент країни.

 

Парламент Чехії переважною більшістю голосів визнав вторгненням і окупацією введення у 1968 році до Чехословаччини військ СРСР і держав-учасників Варшавського договору, спрямоване на придушення "Празької весни" (операція "Дунай"), відповідну резолюцію прийняли чеські депутати, повідомило видання Ceske Noviny.

У парламенті заявили, що метою цього документа є, зокрема, запобігання спотворень історії. У голосуванні з питання резолюції взяли участь 145 з 156 депутатів парламенту, резолюція була прийнята одноголосно.

"Необхідно, щоб запропонована резолюція стала чітким сигналом для громадськості. Чітким посланням людям та іншим країнам, включно з Росією. Посланням, яке говорить, що ми не приймаємо коментарів, які лунають останнім часом з приводу подій 1968 року, спотворюючи їх дійсний сенс", - зазначив ініціатор резолюції, голова фракції християнських демократів Чехії Ян Бартошек.

У свою чергу, член Комуністичної партії Чехії і Моравії Лео Лузар зазначив "безглуздість" прийнятої резолюції - мовляв, сучасна Росія не СРСР, СРСР далеко не Росія, а той, хто схвалив операцію "Дунай", Леонід Брежнєв, вже давно не лідер держави і покоїться на цвинтарі, зазначив комуніст.

Нагадаємо, останній великий скандал між Росією та Чехією зі Словакією з приводу "Празької весни" стався у 2015 році - російська документалка про "Празьку весну" викликала обурення Чехії та Словаччини. Керівництво країн та громадські активісти звинуватили Росію в спробах переписати історію пропагандистським фільмом: "Варшавский договор: Рассекреченные страницы".

Після виходу цього фільму уряд Чехії викликав посла РФ і вимагало пояснень, чому телеканал, "фінансований державою", дозволив собі видати в ефір фільм, що "суперечить фактам". Про це повідомляється на офіційному сайті посольства Чехії в Росії. Примітно, що на сайті посольства Росії в Чехії взагалі відсутня згадка про інцидент, російські ЗМІ або даний факт випустили, або дали інформацію про те, що посла викликали через "чорний список" нев'їзних в РФ європейців.

Як відомо, Земан є одним з головних лобістів зближення з РФ серед лідерів ЄС. Він висловлюється проти допомоги Україні, а також виступає за зняття санкцій з Росії. Він став одним з небагатьох глав держав ЄС, чиє вище керівництво відвідало Парад Перемоги в Москві.

У 1968 році Чехія, входячи у орбіту соціалістичних держав під впливом СРСР, стала на шлях ліберальних реформ для побудови "соціалізму з людським обличчям". Радянська влада, чільна у блоці країн Варшавського договору", для "порятунку" братнього народу Чехії, ввела у країну більше 2 тисяч танків і близько півмільйона вояків. Жертвами подій "Празької весни" стали більше 100 чоловік.