Центральна Європа звинувачує Юнкера у Brexit – FT

01 липня 11:27

Вишеградська група країн виступає проти посиленої інтеграції в ЄС.

 

Країни Вишеградської групи покладають відповідальність за Brexit на Єврокомісію та її глави Жан-Клода Юнкера, пише британське видання The Financial Times.

Польща, Угорщина, Словаччина і Чехія закликали до усунення Юнкера від посади і реформування головного виконавчого органу ЄС.

"Ми задаємося питанням, чи має право керівництво ЄК продовжувати роботу. На нашу думку, не має", - заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

Видання вважає, що ці заяви не можуть привести до усунення Юнкера, адже глава Євроради Дональд Туск захищає його як "останнього людини, на якого можна покласти відповідальність" за Brexit.

Як підкреслюється в статті, цими звинуваченнями стоїть страх Центральної Європи, що Brexit сприятиме посиленню інтеграції в ЄС. Країни даного регіону проти такого сценарію, на відміну від Німеччини, Франції і самого Юнкера.

Повідомлялося, що саміт ЄС вперше відбувся без участі Великобританії. "Дискусія неминуче призведе до розколу. У лідерів ЄС найрізноманітніші думки про те, як ставитися до Великобританії", - писало видання The Wall Street Journal. У статті також наголошувалося, що деякі політики бачать в Brexit знак того, що 19 країн валютного союзу повинні стати ще ближче один до одного, створюючи, наприклад, централізований бюджет і суворе дотримання бюджетних правил. Інші стверджують, що зростаюче відчуження громадян в рамках ЄС показує, що повноваження Брюсселя вже зайшли надто далеко і що урядам необхідно приділяти більше уваги поліпшенню росту і боротьбі з безробіттям.

Повідомлялося також, що Меркель бачить необхідність зміцнення ЄС після Brexit.

Нагадаємо, прихильники так званого Brexit перемогли у Великобританії за результатами референдуму про збереження членства країни в Євросоюзі. За вихід з ЄС проголосували 51,9% (17 410 742 громадян), тоді як за збереження членства 48,1%. (16 141 241 громадян).

Після появи попередніх результатів британський фунт впав до мінімуму за 30 років. Падіння британської валюти виявилося серйознішим, ніж під час кризи 2008 року.

Більше про Brexit, його причини і можливі наслідки для України читайте на DT.UA у спецпроекті"Brexit. Піти не попрощавшись".