"Це нам не зашкодить": у Кремлі відхрестилися від відео зі звірствами вагнерівців

21 листопада 14:28

Пєсков заявив, що не знає ні про яке відео. А Кремль, за його словами, не слідчий орган, тому він не може відповідати на питання про розслідування.

 

У мережі з'явилося відео на якому, як стверджують росЗМІ, найманці російської приватної військової компанії "Вагнер" влаштували жорстоку розправу над дезертиром з урядової армії президента Сирії Башара Асада. Однак, у Кремлі вважають, що злочини російських ПВК ніяк не вплинуть на репутацію російської опеації в Сирії, передає "Медуза". Зокрема прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив журналістам, що ніякого відео не бачив, і про злочини приватних військових компаній не знає.

"По-перше, я, знову ж таки, не знаю, про що йде мова. Але якщо я не помиляюся, якихось точних даних там не встановлено. Я не знаю, про що йде мова, але, судячи з того, що навіть ви кажете "очевидно", "можливо" і так далі... В будь-якому випадку, я переконаний, що це не має ніякого відношення до російської операції в Сирії. Тому в даному випадку якісь репутаційні побоювання абсолютно безпідставні. Це не має відношення до російським військовим ніякого, що б там не публікувалося", - заявив Пєсков.

Він ухилився від прямої відповіді на запитання про розслідування злочинів російських ЧВК. Спочатку Пєсков спробував переконати журналістів у тому, що не знає, про яке відео йде мова. Тому, він "не може відповісти на ваше питання ні в позитивному, ні в умовному способі. Це було б неправильно". Коли ж прессекретаря Путіна запитали, чи дадуть відповідь в Кремлі про розслідування на наступний день, то Пєсков заявив наступне: "якщо ми встигнемо ознайомитися, так. Але, з іншого боку, у нас є спеціальні відомства на цей рахунок, які, якщо вважатимуть за необхідне, зроблять це. Розумієте, ми не є слідчим органом".

Пєсков також очікувано спростував слова журналістів про те, що без рішення президента Росії навряд чи могли діяти такі приватні компанії, які здійснюють подібні речі.

"Ні, невірне твердження. Президент не може приймати рішення щодо подібних компаній. Це просто неможливо", - заявив прессекретар Путіна.

Зазначимо, що Служба безпеки України не раз надавала докази присутності ПВК "Вагнера" у війні в Донбасі. Проте російське політичне і військове керівництво приховує від своїх громадян, участь найманців у гібридній війні в Україні та Сирії, а також величезні втрати серед них.

Як повідомлялося раніше, за останні півтора місяці в рамках широкої кампанії, яку проводить Кремль з метою відновлення свого впливу на Близькому Сході та в Африці, було направлено групи російських бійців чисельністю близько 200 чоловік. Бійці ПВК "Групи Вагнера" воюють на стороні Лівійської національної армії Халіфи Хафтара.