Будівництво "Турецького" і "Північного потоку-2" підірве Україну - Держдеп

01 грудня 09:20

У США заявили, що будівництво російських газопроводів загрожує безпеці Європи.

 

Будівництво газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік-2" посилить російське домінування в Європі в сфері енергетики, а також буде сприяти досягненню мети росіян підірвати Україну. Про це на брифінгу у четвер заявила офіційний представник Держдепартаменту Хізер Нойерт.

За її словами тема газопроводів була однією з головних під час зустрічі Рекса Тіллерсона з главою МЗС Німеччини Зігмар Габріель у Вашингтоні 30 листопада.

"Будівництво може створити ризики безпеки в регіоні Балтійського моря, де вже відчувається напруга. Нашу особливу стурбованість викликає те, що це наблизить Росію до досягнення мети з підриву безпеки України за допомогою позбавлення її статусу країни-транзитера російського газу", - сказала Нойерт.

Вона додала, що проекти "Турецький потік" і "Північний потік" підривають зусилля Європи диверсифікувати сферу енергетики. Зокрема постачання газу можуть використовуватися Росією як інструмент впливу.

"Ми згодні з нашими європейськими партнерами, що проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік" підсилять домінування Росії на ринку газу в Європі, зірвуть спроби диверсифікувати джерела енергії і становлять загрозу безпеки для Балтійсько-Чорноморського регіону", - заявила Нойерт.

Нойерт зазначила, що відмова Москви від транзиту газу через Україну та скорочення плати Києву за цю послугу також є загрозою.

Ранее сообщалось, что Еврокомиссия заблокировала "Северный поток-2" Третьим энергопакетом.

Согласно расчетам экспертов аналитического центра REKK, сценарий поставок газа по "Северному потоку-2" может привести к увеличению разрыва между ценами на газ в Западной и Восточной Европе до 2020 года.

Подробнее о рисках "Северного потока-2" читайте в статье Елены Павленко "Третий непроходной" в еженедельнике "Зеркало недели. Украина"