Будь-який варіант Brexit не завадить кооперації ЄС і Британії у безпеці – Єврокомісія

10 жовтня 18:10

Комісія, як і раніше, буде проявляти велику увагу до цих питань, так як мова йде про спільні дії з контролю над погрозами на їх транскордонному вимірі.

 

Забезпечення безпеки та протидію загрозам залишаться загальної завданням Європейського союзу та Великої Британії і після Brexit, заявив єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос.

"Наші плани і наміри будуть здійснюватися у відповідності з нашою доброю волею продовжувати співпрацю у тому, що стосується обміну інформацією, розвідданими, і, очевидно, ще більшої довіри та взаєморозуміння в питаннях, пов'язаних з безпекою і погрозами", - сказав Аврамопулос.

"Комісія, як і раніше, буде проявляти велику увагу до цих питань, так як мова йде про спільні дії з контролю над погрозами на їх транскордонному вимірі. Так йде справа сьогодні, і так це залишиться в майбутньому і наступних роках", - сказав британський єврокомісар з безпеки Джуліан Кінг. "Ми будуємо цей союз безпеки при зобов'язанні співпраці з нашими партнерами і союзниками. Все це буде продовжено".

Зазначалось, що ЄС більше не очікує, що нова пропозиція Британії для встановлення ірландського кордону виправлять після Brexit, і учасники переговорів з обох сторін націлені на зменшення розбіжностей у прямих переговорах.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідківпереговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девісі глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.