Будь-яка війна США з Іраном закінчиться швидко – Трамп

26 червня 17:27

Але Трамп сподівається, що війни не буде.

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив про те, що будь-яка війна США з Іраном швидко закінчиться. Однак глава Білого дому в середу знову повторив те, що він хоче уникнути військової конфронтації з Ісламською республікою.

Раніше Трамп віддав наказ своїм військовим завдати ударів по об'єктах на території Ірану з води і повітря, заздалегідь попередивши про це владу Ісламської республіки. За 10 хвилин до початку операції Трамп наказав скасувати операцію.

"Сподіваюся, що (війни) не буде, але ми знаходимося в дуже сильній позиції, якщо щось трапиться", - сказав Трамп в інтерв'ю Fox Business Network, відповідаючи на питання, чи назріває війна. "Я не кажу про відправку військових... Я просто кажу, що якщо щось трапиться, це ненадовго".

Конфлікт між Тегераном і Вашингтоном загострився після того, як Іран відмовився від виконання частини зобов'язань в рамках ядерної угоди. США в 2018 році вийшли з цієї угоди в односторонньому порядку і запровадили санкції проти нафтового і банківського секторів іранської економіки. У відповідь на останні кроки Тегерана Вашингтон оголосив про введення санкцій проти металургійної та гірничодобувної галузей Ірану.

Іран пригрозив відмовитися від ще кількох пунктів ядерної угоди, включаючи обмеження по збагаченню урану, якщо за 60 днів країни ЄС не вирішать, як захистити Тегеран від американських санкцій. В ЄС відкинули ультиматум і закликали Іран повернутися до виконання пунктів ядерної угоди, а також пригрозили застосувати санкції в разі відмови Тегерана зробити це.

США відправили в регіон авіаносну групу на чолі з авіаносцем "Авраам Лінкольн" і групу бомбардувальників B-52. Також США наказали державним службовцям, які не виконують надзвичайних завдань, покинути Ірак, а американські війська в Іраку і Сирії були приведені в стан підвищеної боєготовності. У відповідь на такі дії в Корпусі вартових ісламської революції заявили про готовність дати відсіч Вашингтону. Втім Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї заявив, що війни Ірану зі США не буде.