Брюссель і Лондон почали шостий раунд переговорів про умови виходу Британії з ЄС

09 листопада 15:40

У ЄС заявили про плани розпочати внутрішні приготування для старту торгових переговорів з Британією в грудні, хоча є сумніви.

 

Великобританія і Європейський Союз знову відновили переговори по виходу країни з блоку, повідомляє АFР.

"Великобританія і Європейський Союз відновили переговори щодо Brexit в четвер", - сказано в повідомленні.

Шостий раунд переговорів є першим після перемовин 20 жовтня.

Як повідомляється, в ЄС заявили про плани розпочати внутрішні приготування для старту торгових переговорів з Британією в грудні, проте чиновники також попередили, що цей крайній термін здається їм все більш хитким. Нагадаємо, переговори про умови відділення Великобританії від ЄС йдуть з літа: головні питання - врегулювання фінансових зобов'язань, а також те, якими будуть права громадян європейських країн і Великобританії. Поки, втім, про серйозний прогрес і про конкретні рішення говорити рано. Передбачається, що після напрацювання сценарію "розлучення" Лондона і Брюсселя почнеться деякий перехідний період. Сам же Brexit повинен відбутися не пізніше березня 2019 року.

Рішення про вихід Британії з Євросоюзу було прийнято під час референдуму. За розрив відносин з Брюсселем висловилися майже 52 відсотки учасників плебісциту.

Раніше повідомлялося, що вихід Великобританії з Євросоюзу потрібно зупинити через далекосяжні наслідки цього процесу. Про це, як повідомляє Bloomberg, йдеться у звіті Ради економічних експертів, який дає поради канцлеру Німеччини Ангелі Меркель.

Експерти зазначили, що якщо Великобританія дійсно покине союз, необхідно укласти угоду, яка б мінімізувала шкоди для обох сторін. Оскільки такі переговори займають більше, ніж два роки, відведені правилами ЄС, варто провести одноразове продовження переговорного періоду.