Британську контррозвідку очолив колишній куратор по справі отруєння Скрипалів

31 березня 17:32

Новим главою Британської контррозвідки MI5 став Кен Маккаллум

 

Пропрацювавши 25 років в контррозвідці, уродженець шотландського міста Глазго Кен Маккаллум замінить на посту глави MI5 Ендрю Паркера, повідомляє ВВС.

Маккаллум спеціалізується на протидію ісламістському тероризму, займався проблемою тероризму в Північній Ірландії, забезпечував безпеку Олімпіади-2012, керував стратегічним реагуванням на серію терактів, що сталися в 2017 році, а також, курирував розслідування отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії Скрипаль.

На посаді глави MI5 МакКаллуму потрібно буде розставити пріорітети в роботі організації, уникнути відставання від технологій і боротися з новими викликами.

Протягом майже двох десятиліть після атак 11 вересня проблема тероризму домінувала в роботі служби безпеки. Але зараз ця проблема розширилася і на дії ултраправых огрупувань, які MI5 вже почала відстежувати.

Є побоювання, що загрози з боку ворожих держав, зокрема Росії, вимагають більшої уваги, причому не тільки по лінії шпигунства, але також дезінформації і кібератаках.

Британія підготувала план на випадок масштабного поширення коронавіруса COVID-19. План, опублікований на сайті уряду Великобританії.

США: влада Китаю, Росії і КНДР приховують точні дані про коронавірус. Спеціальні органи США вважають ці країни "складними цілями" з-за сильного контролю держави над інформацією.