Британські спецслужби запідозрили софт "Касперського" в шпигунстві на користь РФ – FT

13 листопада 10:55

ФСБ використовує антивірус для шпигунства за стратегічно важливими зарубіжними цілями, зазначає видання.

 

Британські розвідслужби підозрюють у шпигунстві антивірус "Лабораторії Касперського", який, серед іншого, пропонувалося безкоштовно встановити клієнтам одного з найбільших банків Британії - Barclays. Антивірус може використовуватися для збору інформації користувачів в інтересах російських спецслужб, пише The Financial Times з посиланням на джерела в британському уряді. У Британії схвильовані розповсюдженням програмного забезпечення "Лабораторія Касперського".

Видання зазначає, що немає ніяких даних про те, що яка-небудь інформація клієнтів банку Barclays, які встановили цей антивірус, могла бути скомпрометована.

Банк Barclays, який з 2008 року пропонує своїм клієнтам безкоштовне використання софта "Лабораторії Касперського", має намір припинити співпрацю з компанією Євгена Касперського. У банку заявили про те, що припинення ділових відносин пов'язане з комерційними причинами, а не через те, що хтось з клієнтів піддався шпигунству через антивірус.

Також, як повідомило виданню високопоставлене джерело в уряді, ФСБ РФ використовує софт антивіруса для шпигунства за стратегічно важливими зарубіжними цілями - наприклад, за британськими військовими або членами уряду.

Раніше, Сенат Конгресу Сполучених Штатів підтримав заборону на використання продукції "Лабораторії Касперського" в цивільних і військових державних установах країни. У жовтні американські ЗМІ повідомили з посиланням на джерела, що через антивірус "Лабораторії Касперського" були скопійовані секретні документи з комп'ютера співробітника Агентства національної безпеки (АНБ).

Засновник компанії Євген Касперський визнав, що секретні документи були викачані з комп'ютера співробітника АНБ, що використовував антивірус "Лабораторії Касперського", але підкреслив, що мова йшла про випадковий збіг низки факторів. За словами Касперського, у 2014 році аналітики повідомили йому про те, що завантажили файли, пов'язані з діяльністю хакерського угруповання Equation Group, але серед них опинилися документи, які належать АНБ. Він стверджує, що дав розпорядження негайно видалити файли.