Британська поліція підозрює РФ у ще двох резонансних вбивствах - ЗМІ

09 грудня 21:49

Як мінімум дві пов'язаних із РФ особи раптово померли в Британії під час візиту російських ГРУшників до Королівства.

 

Британська поліція не виключає, що російські спецслужби можуть бути причетними до підозрілих смертей осіб, які проживали в Сполученому Королівстві. Антитерористичний відділ Скотленд-Ярду підозрює, що цілями агентів спецслужб РФ могли стати Олександр Перепеличний і Скотт Янг, пов'язані з Сергієм Магнітським і Борисом Березовським відповідно. На цю інформацію слідчі вийшли в ході розслідування замаху на перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, повідомляє The Sunday Times.

Перепеличний і Янг померли в той же час, коли агенти ГРУ відвідували Сполучене Королівство.

У зв'язку з цим поліція планує кваліфікувати ці смерті як підозрілі, провести повторне розслідування і допитати свідків.

Росіянин Олександр Перепеличний давав свідчення у справі про відмивання в ЄС грошей російських корупціонерів, яких викрив убитий під час тортур у московському СІЗО аудитор Сергій Магнітський. Перепеличний помер у 2012 році у віці 44 років під час пробіжки в передмісті Лондона. У шлунку померлого виявили сліди отруйної рослини, що викликає симптоми, схожі з аритмією та серцевою недостатністю.

Британський бізнесмен Скотт Янг працював з опальним російським олігархом Борисом Березовським, який також загинув в Лондоні за загадкових обставин. У грудні 2014 року Янг випав з вікна своєї квартири на четвертому поверсі будівлі в центрі Лондона.

Поліція кваліфікувала загибель Янга як самогубство, проте таблоїд Buzzfeed писав, що камери зовнішнього спостереження в цьому районі були розгорнуті в протилежний від місця падіння тіла бік. А екс-дружина бізнесмена висловила впевненість, що його вбили.

Нагадаємо, 5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва.

У вересні британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів – Руслана Боширова й Олексія Петрова. Незабаром група Bellingcat повідомила, що встановила реальну особу "Боширова". За даними розслідувачів, ним є полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга.

8 жовтня Bellingcat опублікувала доповідь, присвячену "Петрову" - військовому медику ГРУ Олександрві Мішкіну.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".