Британія звинуватила Росію в порушенні Статуту ООН і Конвенції про заборону хімзброї

14 березня 23:22

Джонатан Аллен нагадав, що Росія так і не відповіла на питання Британії про інцидент у Солсбері.

 

Заступник постійного представника Британії в ООН Джонатан Аллен заявив, що Росія має пряме відношення до замаху на екс-шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері. Своїми діями Кремль порушив Статут ООН і Конвенцію про заборону хімічної зброї.

"Це був не звичайний злочин. Це було неправомірне використання сили, порушення ст. 2 Статуту ООН - основи міжнародного законного порядку", - заявив британський дипломат в ході засідання Ради Безпеки ООН у середу, 14 березня.

Аллен нагадав, що РФ так і не надала британській стороні переконливих пояснень, як російська нервово-паралітична речовина опинилася на території Сполученого Королівства.

У зв'язку з цим можна припустити, що Кремль втратив контроль над своєю хімічною зброєю, а також порушив Конвенцію про його заборону.

"Росія заявила про знищення задекларованих запасів хімічної зброї у вересні 2017 року, на десять років пізніше, ніж того вимагала Конвенція... Росія не повідомила про нервово-паралітичну речовину "Новачок", а також про пов'язані з нею виробництвах", - нагадав Аллен.

Як повідомлялося, 14 березня прем'єр-міністр Британії Тереза Мей виступила перед парламентом щодо "справи Скрипаля" й озвучила список контрзаходів, вжитих її урядом у зв'язку з незаконним застосуванням Росією сили на території Сполученого Королівства. Зокрема, Британія висилає 23 російських дипломатів, а також посилить протидію російському шпигунства і підривній діяльності, включаючи можливе заморожування державних активів РФ.

Британія також ініціювала засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з інцидентом у Солсбері.

Нагадаємо, 5 березня в Британії з сильним отруєнням невідомою речовиною був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його дочка. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

За даними видання The Telegraph, Скрипалів отруїли у їхньому будинку.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. Стан поліцейського Ніка Бейлі, який відвідував будинок екс-шпигуна, критичний.

За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва. Слідство ведеться за статтею "замах на вбивство", хоча обговорювалася можливість кваліфікувати інцидент як терористичний напад, враховуючи потенційну небезпеку застосованої зброї.

Британія зажадала від Росії протягом доби пояснити появу речовини на території Королівства. Однак після закінчення 24 годин Лондон так і не отримав відповіді.

Росія будь-які звинувачення на свою адресу традиційно відкидає.