Британія все ще може зупинити Brexit - Reuters

10 листопада 14:14

Автор статті Лісабонської угоди про порядок виходу країн з ЄС радить британському прем'єру припинити дурити виборців.

 

Прем'єр-міністру Великої Британії Терезі Мей варто припинити вводити виборців в оману і визнати, що Brexit можна уникнути. Для цього потрібно, щоб країна в односторонньому порядку згорнула переговори про вихід з ЄС.

Про це, як повідомляє Reuters, сказав автор статті 50 Лісабонської угоди і колишній посол Британії в ЄС Джон Керр.

Тереза Мей 29 березня повідомила ЄС про запуск процесу відновідно до цієї статті. Вона також неодноразово говорила, що вона не потерпить будь-яких спроб у парламенті заблокувати Brexit.

"Хоча переговори про розлучення продовжуються, сторони все ще в шлюбі. Примирення все ще можливе", - сказав Керр.

"Ми можемо передумати на будь-якій стадії процесу", - додав він, пояснивши, що у Британії зміст статті 50 часто помилково трактується.

"Британський народ має право це знає, не треба вводити його в оману", - наголосив колишній британський дипломат.

Видання нагадує, того дня, коли Мей повідомила про запуск процедури за статтею 50, Мей оголосила в британському парламенті, що "назад шляху немає". Сьогодні вона знову наголосила, що Британія вийде зі складу ЄС 29 березня 2019 року.

Нагадаємо, що сьогодні Брюссель і Лондон почали шостий раунд переговорів про умови виходу Британії з ЄС. У союзі заявили про плани розпочати внутрішні приготування для старту торгових переговорів з Британією в грудні, хоча є сумніви.

Раніше повідомлялося, що вихід Великобританії з Євросоюзу потрібно зупинити через далекосяжні наслідки цього процесу. Про це, як повідомляє Bloomberg, йдеться у звіті Ради економічних експертів, який дає поради канцлеру Німеччини Ангелі Меркель.

Експерти зазначили, що якщо Великобританія дійсно покине союз, необхідно укласти угоду, яка б мінімізувала шкоди для обох сторін. Оскільки такі переговори займають більше, ніж два роки, відведені правилами ЄС, варто провести одноразове продовження переговорного періоду.