Британія висилає 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням Скрипаля

14 березня 15:04

Російських дипломатів підозрюють в шпигунстві

 

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила в парламенті про висилку 23-х російських дипломатів з країни, у зв'язку з отруєнням колишнього полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля, повідомляє Sky News.

Стало відомо, що главі російського МЗС Сергію Лаврову скасували запрошення візиту до Великобританії. Також, Британія буде бойкотувати чемпіонат світу з футболу, який пройде в Росії в червні-липні цього року.

Нагадаємо, що 5-го березня Сергій Скрипаль і його дочка були знайдені в несвідомому стані у місті Солсбері. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні Росії, у 1999 році пішов у відставку в званні полковника. У 2004 році він був заарештований, а в 2006 році – визнаний винним у шпигунстві і засуджений до 13 років в'язниці. За даними слідства, Скрипаль передав британській спецслужбі MI-6 дані про російську агентурну мережу в Європі.

Раніше, Великобританія висунула ультиматум Росії і дала 24 години. 13 березня крайній термін, який дала Великобританія Росії для з'ясування ситуації з отруєнням колишнього подвійного агента. Однак, по закінченню даного часу Лондон не отримав відповіді від Москви.

Очікується, що в середу 14 березня Тереза Мей представить перед парламентом Британії можливі контрзаходи проти Росії, після того, як проведе нараду з Радою національної безпеки Великобританії. Мова йде про заморожування бізнес-активів російських чиновників і проведенні цілеспрямованої кібероперації проти Москви.

Росія закликала Велоикобританию не ставити ультиматум ядерної державі і засумнівалася в компетентності глави МЗС Великобританії Бориса Джонсона.

У свою чергу Росія будь-які звинувачення на свою адресу традиційно заперечує. Позиція РФ полягає в тому, що Британія розпалює русофобську істерію і влаштовує циркове шоу у своєму парламенті.