Британія вирішила перевірити чи не втручалася РФ в кампанію по Brexit

02 листопада 09:56

Комісія перевірить походження пожертвувань спонсора кампанії.

 

Британська виборча комісія розслідує справу про фінансування кампанії за Brexit на тлі побоювань щодо можливого російського втручання в демократичні процеси, пише The Guardian.

Як повідомляється, для проведення агітації референдуму за Brexit заборонялося використовувати кошти, отримані від донорів поза межами Великобританії і Гібралтару.

У цьому контексті комісія перевірить, чи не порушив один з найбільших спонсорів кампанії за вихід Британії з ЄС, мільйонер Аарон Бенкс, правил фінансування напередодні референдуму 2016 року. Комісія розслідує пожертвування на суму 2,3 мільйона фунтів стерлінгів і оцінить, чи був Бенкс "справжнім джерелом" пожертвувань, зроблених від його імені.

Також комісія перевірить компанію Better for the Country, директором і головним акціонером якої є Бенкс. А саме – чи була компанія першоджерелом фінансування, або всього лише посередником.

За інформацією видання, Аарон Бенкс раніше хвалився зустрічами з російським послом, але наполягав, що фінансування з російських джерел не надходило.

Як повідомлялося раніше, Британія попросила у Facebook доказів про активність росіян під час Brexit. Голова парламентського комітету Британії Даміан Коллінз, який займається збором доказів для проведеного ним розслідування фейкових новин, направив лист голові Facebook Марку Цукербергу з проханням надати інформацію про будь-яку оплачувану активність пов'язану з Росією акаунтів Facebook під час референдуму 2016 року про членство Великобританії в ЄС і дострокових парламентських виборів 2017 року.