Британія: спікер назвав призупинення Джонсоном роботи парламенту конституційним неподобством

28 серпня 16:11

Сьогодні Джонсон вирішив призупинити роботу британського парламенту. Таким чином він сподівається отримати можливість вивести Велику Британію з ЄС без угоди з Брюсселем до 31 жовтня всупереч протестам деяких депутатів.

 

Спікер Палати громад Британії Джон Беркоу назвав рішення прем'єр-міністра Бориса Джонсона щодо призупинення роботи парламенту "конституційним неподобством". Про це повідомляє телеканал Sky News.

"Цілком очевидно, що мета призупинення полягає в тому, щоб завадити парламенту обговорювати Brexit і виконувати свій обов'язок у формуванні курсу для країни", - сказав спікер.

За його словами, він не має "жодних контактів з урядом".

"Закриття парламенту було б злочином проти демократичного процесу і прав парламентарів як народних обранців", - наголосив він. - "Безумовно, на цьому ранньому етапі свого прем'єрства він (Борис Джонсон - ред.) має прагнути до стабілізації, а не підривати свої демократичні повноваження і свою прихильність до парламентської демократії", - заявив Беркоу.

У середу, 28 серпня, Борис Джонсон вирішив призупинити роботу парламенту.

"Друга парламентська сесія розпочнеться з промови королеви в понеділок, 14 жовтня", - повідомляється в листі Бориса Джонсона законодавцям.

Оглядачі зазначають, що рішення може бути спрямоване на те, щоб у прем'єра була можливість реалізувати вихід Великої Британії з ЄС без угоди з Брюсселем всупереч протестам деяких депутатів. Ймовірно, Джонсон розраховує, що у парламентарів не вистачить часу, щоб запобігти "жорсткому" Brexit.

Сам прем'єр заперечував, що його рішення спрямоване на те, щоб подолати протидію депутатів.

Раніше Джонсон, перебуваючи на саміті G7 в Біарріці, заявив в інтерв'ю телеканалу BBC, що шанси укладення угоди з ЄС щодо Brexit - невизначені. Він зазначив, що все залежить від дій ЄС, і вказав на важливість підготовки до виходу з об'єднання без угоди. Британський прем'єр раніше неодноразово заявляв, що Велика Британія в будь-якому випадку залишить ЄС в обумовлені з Брюсселем терміни.

Він вчергове заявив, що в разі виходу з ЄС без угоди, Британія не має наміру виплачувати Євросоюзу 39 млрд фунтів відступних. Ці кошти він пообіцяв направити на інші пріоритетні завдання.

Джонсон домагається відновлення переговорів про умови Brexit. Проте в ЄС вже заявили, що не збираються робити цього, оскільки вважають оптимальними домовленості, досягнуті під час переговорів з урядом Терези Мей.