Британія почала розслідування про втручання РФ у референдум з Brexit

17 листопада 08:54

Дослідники знайшли десятки тисяч акаунтів в соцмережах, які агітують за вихід з ЄС.

 

Згідно з даними дослідження Каліфорнійського університету в Берклі і британського Університету Суонсі, Росія могла вплинути на результати референдуму про вихід Великобританії з Євросоюзу, пише "Голос Америки".

Дослідники знайшли десятки тисяч акаунтів в соцмережах, які агітують за вихід із ЄС або розпалюють політичні і міжрасові конфлікти.

За два дні перед перемогою прихильників Brexit у червні 2016 року із зареєстрованих у Росії акаунтів у Twitter було опубліковано майже 45 тисяч постів на цю тему, переважно – проти членства Британії в ЄС. На наступний день після референдуму більшість акаунтів припинили активність.

"Росія втручається і намагається підірвати довіру громадськості до політичних інститутів і провідних ЗМІ у західних країнах. Необхідно розглядати поширення фейкових новин з фальшивих акаунтів на Twitter і Facebook в цьому ключі, як реальну загрозу для нашої демократії", - заявив член парламенту Великобританії Даміан Коллінз.

На тлі появи нової інформації виборча комісія Великобританії і комітет законодавців запустили розслідування з цього приводу, передає видання.

Раніше, глава парламентського комітету Британії Даміан Коллінз, який займається збором доказів для проведеного ним розслідування фейкових новин, направив лист голові Facebook Марку Цукербергу з проханням надати інформацію про будь-якої оплачувану активність пов'язаних з Росією акаунтів Facebook під час референдуму 2016 року про членство Великобританії в ЄС і дострокових парламентських виборів 2017 року.