Британія не братиме участь у виборах до Європарламенту — міністр

19 лютого 12:34

Чиновник також виключив можливість перенесення Brexit.

 

Велика Британія не братиме участь у травневих виборах до Європейського парламенту, оскільки вона покине ЄС 29 березня, як і було заплановано. Про це заявив журналістам молодший міністр щодо Brexit Мартін Калланан, передає Reuters.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив напередодні, що, хоча це здається малоймовірним, він не виключає того, що Британія візьме участь в європейських виборах, оскільки вона може попросити продовжити строк для Brexit.

Відповідаючи на питання, чи може Велика Британія взяти участь у виборах, Калланан сказав: "Ні, тому що ми виходимо ... 29 березня".

На питання, чи означає це, що Британія не проситиме про відстрочку Brexit, щоб отримати більше часу для узгодження угоди про вихід, Калланан сказав: "Прем'єр-міністр чітко дала зрозуміти, що ми маємо намір вийти з ЄС 29 березня - це те, що мйдеться у статті 50 (Лісабонського договору), і те, що говорить наше внутрішнє законодавство".

Дискусії про участь королівства у виборах до Європейського парламенту активізувалися на тлі розмов про можливу відстрочку Brexit.

Вибори до Європарламенту відбудуться через два місяці після того, як Британія стане першою країною, яка вийшла з ЄС і підштовхнула націоналістичні, антиєвропейські групи по всій Європі. Понад 350 мільйонів людей у 27 країнах-членах ЄС зможуть голосувати в неділю, 26 травня. За пропорційною виборчою системою громадяни ЄС оберуть 705 членів Європейського парламенту, який ділить свій час між Брюсселем і Страсбургом. Починаючи з крихітної Мальти, у якої лише 6 своїх представників у Європарламенті, до Німеччини – у якій цілих 96 осіб - протягом п'яти років ці депутати будуть перевіряти і змінювати закони, запропоновані Європейською комісією, за умови схвалення національними урядами в Раді ЄС.

Читайте також: Антиєвропейські партії можуть одержати третину місць у Європарламенті — дослідження

Велика Британія має вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Як це станеться - наразі невідомо. Британський парламент у січні відкинув узгоджену прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей і Брюсселем угоду щодо Brexit, оскільки багатьох членів парламенту не влаштовувало положення про "страхувальний план" щодо ірландського кордону.

Довідка ZN.UA
"Страхувальний план" передбачає, що Північна Ірландія автоматично залишиться членом митного союзу і єдиного ринку ЄС, якщо сторони не домовляться про відкритість кордону на острові Ірландія. Вона проходить між Північною Ірландією, яка виходить з ЄС як частина Британії, і Ірландією, яка залишається членом блоку.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великобританії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору.

Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".