Бойкот виборам у Казахстані: кількість затриманих сягнула майже 500 осіб

09 червня 20:25

Серед затриманих були й журналісти.

 

У Казахстані на акціях протесту проти позачергових виборів президента затримані близько 500 осіб, повідомляє DW із посиланням на першого заступника голови МВС Казахстану Марата Кожаєва. До протестувальників, які вимагали проведення чесних виборів, застосовували силу.

Опозиція та громадські діячі закликали бойкотувати вибори 9 червня, результат яких визначено заздалегідь. Експерти наголошували на тому, що наступник Нурсултана Назарбаєва Касим-Жомарт Токаєв, не матиме реальної конкуренції, попри наявність ще шістьох кандидатів на президентську посаду.

Акції протесту проти дострокових президентських виборів відбулися у Шимкенті, Алмати і Нур-Султані (колишній Астані – ред.), протестувальники скандували "Бойкот", "Алга, Казахстан!" і "Бостандик!" ("Свобода") та вимагали проведення чесних виборів.

Після початку затримань демонстранти почали скандувати: "Поліція з народом", закликаючи поліцейських зупинити затримання. Нині зв'язок в Алмати та Нур-Султані працює з перебоями, у столиці Казахстану перекрито рух по проспектах Республіки і Абая.

Нагадаємо, у неділю, 9 червня, у Казахстані відбуваються дострокові вибори президента. Це перші президентські вибори після відставки Нурсултана Назарбаєва, який керував країною майже 30 років.

19 березня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у спеціальному зверненні до нації заявив про відставку. Тимчасово виконуючим обов'язки президента став спікер Сенату парламенту Касим-Жомарт Токаєв. Назарбаєв після відставки продовжив очолювати Раду безпеки країни.

Хоча Токаєв автоматично, без виборів, став "очільником" держави, було вирішено провести нові дострокові вибори, щоб забезпечити надійну передачу влади. На думку експертів, на цих виборах у наступника Назарбаєва не буде реальних конкурентів.

Докладніше про ситуацію в Казахстані читайте у статті Володимира Кравченка "Умовно-дострокове припинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".