Боснійські серби озброюються і чекають радників з Росії - The Guardian

13 лютого 14:11

Нещодавно країна отримала обіцянку вступу в ЄС.

 

Поліція сербської автономії у складі Боснії і Герценовини закупила 2,5 тисяч нових автоматів, тим самим посиливши тривогу через можливі наміри уряду регіону, який очолюють сепаратисти. Крім того, в розділеній і економічно виснаженій країні зростає вплив Росії.

Про це пише The Guardian, додаючи, автомати для поліції Республіки Сербської доставлять з Сербії у березні. Це відбудеться за лічені тижні до того, як в регіоні відкриється тренувальний центр, в якому радники з Росії будуть грати важливу роль.

Видання зауважує, що поставка зброї відбудетья в період, коли тривала стабільність Боснії і Герцеговини знову під питанням. Дейтонська мирна угода зупинила війну в країні 22 роки тому, розділивши її на два напівавтономних регіони: Республіку Сербську і боснійсько-хорватську федерацію. Угода зупинила кровопролиття, але створила систему, корисну для політиків, які грають на національному поділі. Націоналістичні партії зміцинили свою владу в окремих регіонах, корупція процвітає. Крім того, Боснія і Герцеговина має найвищий у світі рівень безробіття серед молоді.

Нещодавно Єврокомісія запропонувала стратегію, яка дозволить балканській країні приєднатися до ЄС. Однак, лишається не зрозумілим, як Боснія і Герцеговина зможе подолати свої структурні проблеми.

Сербські громадські активісти, боснійський центральний уряд в Сараєво і західні дипломати переконані, що лідер Республіки Сербської Мілорад Додік використає озброєну "до зубів" сербську поліцію для зміцнення своїх позицій і залякування політичних опонентів на виборах в жовтні. В довгостроковій перспективі вони бояться, що ці сили будуть використані для просування мрій Додіка про незалежність сербського регіону. Таким чином, в країні може спалахнути нова війна.

Росія бачить у Додіку гарантію того, що Боснія і Герцеговина не вступить в НАТО. Тому вона надає велику підтримку сербському сепаратисту, який зустрічався з Володимиром Путіним щонайменше шість разів з 2014 року.

Вчора Додік підтвердив закупку великої партії зброї і пообіцяв ще більше озброїти поліцію регіону нібито "для боротьби з тероризмом".

"Це повністю законні дії, і нам нічого приховувати. Впродовж 20 років у нас не було права озброювати поліцію, а тепер ми вирішили зробити це", - сказав він.

Представник міжнародної спільноти у Боснії і Герцеговині Валентин Інцко висловив стурбованість через поставки зброї в Республіку Сербську.

"Я б хотів, щоб в країні було якомога менше зброї. Якщо одна сторона отримає якість типи озброєння, інша теж захоче такі мати", - сказав він.

Дипломати в Сараєво кажуть, що фдеральна поліція також закупила довгоствольну зброю нещодавно, хоча більшість поліцейських в регіонах носять короткоствольну. Інцко сказав, що поліція у його рідній Австрії має лише кілька сотень довгоствольних зразків зброї по всій країні.

"Нормальній поліції вона не потрібна", - сказав дипломат.

Додік розповів про закупку автоматів того ж дня, коли він поклав квіти до пам'ятника російському послу в ООН Віталію Чуркіну, який два роки тому ветував резолюцію Ради безпеки з осудом геноциду боснійських мусульман у Сребреніці в 1995 році. Додік також розвинув відносини з російським байкерським клубом "Нічні вовки", які мають тісні зв'язки з Путіним і брали участь у російській війні проти України.

В цей же час, треновані Росією парамілітарні групи "Сербська честь" з'явилися на вулицях Бані-Луки, столиці Республіки Сербської.

"Це організація злих, накачаних чоловіків, яку уряд використовує для залякування власного народу. Але цього разу вони не лише влаштовують шоу. Цього разу вони здаються небезпечними", - сказав боснійський сербський журналіст Александар Тріфунович.

Видання також нагадує, що в 2015 році міністр внутрішніх справ Республіки Сербської Драган Лукач підписав угоду про співпрацю з Москвою. Згідно з нею, російські спеціалісти будуть проводити "антитерористичні" тренування на території автономного регіону.

Сербські опозиціонери, які попросили не розголошувати їхні імена, розповіли виданню, що російські радники вже прибули в Баня-Луку, а також про те, що селище Залужані і новий вантажний термінал в аеропорту столиці регіону будуть використовуватися в якості "гуманітарного центру" Росії. Схожий центр вже діє в Сербії у місті Ніс. США підозрюють, що це насправді база російської розвідки, з якої була здійснена спроба влаштувати переворот в Чорногорії у 2016 році.

Детальніше про стратегію Європейського союзу щодо балканських країн читайте у матеріалі Тараса Качки "Новий оптимізм для Балкан" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".