Борис Джонсон вступив у боротьбу за посаду прем'єра Великої Британії

03 червня 14:55

Екс-глава МЗС Сполученого Королівства оголосив про початок виборчої кампанії.

 

Колишній міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон у понеділок оголосив про початок виборчої кампанію на посаду лідера Консервативної партії і прем'єр-міністра країни.

"Тепер настав час повірити в самих себе і в те, що ми можемо зробити, і ось чому я готовий стати лідером Консервативної партії", - заявив він у відео, розміщеному на його сторінці в Twitter.

У травні цього року прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила, що піде з посади лідера Консервативної партії 7 червня. У Великій Британії відбудуться вибори нового лідера консерваторів, який потім очолить уряд.

Крім Джонсона, про бажання поборотися за посаду прем'єра оголосили, зокрема, міністр закордонних справ Джеремі Гант і міністр охорони здоров'я Меттью Хенкок. Крім них, претендентами на цей пост вважаються екс-міністр у справах Brexit Домінік Рааб, міністр міжнародного розвитку Рорі Стюарт, колишня міністерка праці і пенсій Естер Макві, міністр у справах навколишнього середовища Майкл Гоув, а також Андреа Лідсом, яка в травні залишила посаду лідерки Палати громад.

Британські ЗМІ називають Джонсона найсильнішим претендентом на посаду прем'єра Великої Британії. Президент США Дональд Трамп вважає, що Борис Джонсон відмінно впорався б з обов'язками прем'єр-міністра у разі обрання лідером Консервативної партії.

Проте раніше члени британського парламенту від опозиційних партій піддали критиці Бориса Джонсона, закликавши не допустити його приходу до влади. Заклики пролунали на тлі повідомлень про те, що Джонсона викличуть до суду через його висловлювання про суму відрахувань Британії в ЄС у період кампанії за вихід країни з союзу. Мова йде про заяви Джонсона, затятого прихильника Brexit, у 2016 році - перед референдумом про вихід Британії з ЄС. За словами автора позову Маркуса Болла, Джонсон ввів в оману громадськість, заявивши, що Британія робить відрахування в ЄС у розмірі 350 млн фунтів стерлінгів на тиждень. Пізніше з'ясувалося, що ці цифри не відповідають дійсності.

Джонсон - один з головних політиків, завдяки яким Brexit взагалі став можливий. Він звинувачував Євросоюз у тому, що політика Брюсселя призвела до війни в Україні, президента Сирії Башара Асада називав "чудовиськом", а російського президента Володимира Путіна порівнював з ельфом Доббі з саги про Гаррі Поттера. Джонсон пішов після занадто м'якої, на його думку, угоди з Євросоюзом, підготовленою його ж партією. Останні місяці Борис Джонсон був депутатом-задньолавочником (тобто не обіймав посад в уряді), нещадно критикував Терезу Мей і продовжував потрапляти в незручні ситуації. Наприклад, 3 травня відзвітував, що проголосував на місцевих виборах, хоча в його окрузі нікого в той день не обирали.

Офіційно кампанія щодо вибору голови Консервативної партії розпочнеться 10 червня. Скільки часу займе процедура обрання нового лідера консерваторів, неясно. У партії розраховують, що вона закінчиться в середині липня, до парламентських канікул. Якщо цього не станеться, Тереза Мей може залишитися на своєму посту до кінця вересня.

Велика Британія залишається членом Євросоюзу до 31 жовтня, але зможе вийти раніше, якщо вже тричі відкинуту Палатою громад угоду все ж таки вдасться прийняти.

Детальніше про те, чому відставка Мей може стати ключем до виходу з кризи Brexit читайте в матеріалі Віктора Константинова "Пітьма перед світанком?" у свіжому номері тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".