Борис Джонсон планує дострокові вибори у Британії – Times

17 липня 11:34

Нового прем'єра Британії оберуть 23 липня. Джонсон - ключовий кандидат на посаду.

 

Колишній мер Лондона і ексміністр закордонних справ Великої Британії консерватор Борис Джонсон хоче провести дострокові загальні вибори, поки лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін "все ще поруч", розказали кілька джерел Times.

Наголошується, що команда Джонсона планує переглянути кампанію Консервативної партії.

Лідируючий кандидат на посаду голови партії Торі з'явився вчора ввечері на заході зі збору коштів зі своїм суперником Джеремі Хантом, в якому взяли участь 100 консервативних донорів у спробі збільшити партійну казну і створити бюджет для виборів.

Новий прем'єрміністр Британії буде оголошений 23 липня. Джонсон є фаворитом на цей пост.

Зазначимо, Борис Джонсон є одним з головних політиків, завдяки яким Brexit взагалі став можливий. Він звинувачував Євросоюз у тому, що політика Брюсселя призвела до війни в Україні, президента Сирії Башара Асада називав "чудовиськом", а російського президента Володимира Путіна порівнював з ельфом Доббі із саги про Гаррі Поттера.

Джонсон пішов після занадто м'якої, на його думку, угоди з Євросоюзом, підготовленою його ж партією. Упродовж останніх місяців він був депутатом-задньолавочником (не обіймав посад в уряді) і нещадно критикував прем'єр-міністерку Терезу Мей.

Наприкінці червня Тереза Мей офіційно пішла з посади лідера Консервативної партії, але залишиться працювати прем'єр-міністеркою доти, поки не буде обрано її наступника. Новий прем'єр повинен буде довести до кінця процес виходу Британії з Євросоюзу.

Велика Британія залишається членом Євросоюзу до 31 жовтня, але зможе вийти раніше, якщо вже тричі відкинуту Палатою громад угоду все ж таки вдасться прийняти.

Докладніше про те, чому відставка Мей може стати ключем до виходу з кризи Brexit, читайте у матеріалі Віктора Константинова "Пітьма перед світанком?" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".