Борг Великої Британії перед ЄС може досягти 65 млрд євро - Politico

17 листопада 17:57

Британія повинна закрити всі свої бюджетні зобов'язання, перш ніж покинути ЄС у рамках Brexit.

 

Сполученому Королівству в рамках взятих на себе бюджетних зобов'язань доведеться виплатити від 55 до 65 млрд євро, перш ніж залишити Євросоюз, пише Politico з посиланням на високопоставленого дипломата ЄС.

Більша частина цих грошей піде на пенсії для європейських чиновників, не тільки британців, але і всіх громадян ЄС, які працювали в європейських установах. Британія погодилася взяти на себе відшкодування 15% бюджету ЄС, що покриває пенсії таким службовцям.

Крім того, Британії необхідно буде сплатити свою частку в тих проектах, в яких вона погодилася взяти участь, перебуваючи діючим членом Євросоюзу.

"Вони можуть домовитися про свою частку бюджету. Але якщо вони відмовляються сплачувати свою частку, вона могла б піти на судові витрати у Міжнародному суді ООН", - заявив один з європейських чиновників.

Британія також була одним із найбільших учасників Інвестиційного плану Європи, до якого відносяться інфраструктурні та екологічні проекти, проекти у сфері інновацій та підтримки малого бізнесу. Її частка в цих проектах коливається в межах шести млрд євро.

Цитуючи міністра Brexit Девіда Джонса, британський урядовий представник заявив, що це "є предметом переговорів, і переговори поки що не почалися".

За підрахунками The Financial Times остаточний борг Великої Британії перед ЄС складе від 40 до 60 млрд євро, але деякі єврочиновники впевнені в тому, що сума буде набагато більшою.

"Велика Британія як держава-член має і права, і зобов'язання з точки зору бюджету ЄС", - відповіли там.

Читайте також: Велика Британія вийде з ЄС у березні — прем'єр

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила про те, що до 2019 року країна буде повністю готовою до виходу з ЄС. Раніше вона називала датою виходу березень 2017 року.

Голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум говорив про те, що вихід Великобританії зі складу ЄС займе чимало часу.