Болтон спростував згоду адміністрації Трампа на "заморожування" ядерної програми КНДР

02 липня 04:05

Радник президента США з нацбезпеки пообіцяв "наслідки" за висловлювання ЗМІ таких припущень.

 

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон спростував інформацію про те, що адміністрація президента Дональда Трампа згодна на "заморожування" ядерної програми Північної Кореї; Болтон зазначив, що не тільки ніколи не обговорював, але навіть і не чув про те, що США готові піти на такий крок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ні співробітники Ради національної безпеки, ні я не обговорювали і не чули про якесь прагнення "втішитися ядерним заморожуванням" з боку КНДР... Це чиясь гідна осуду спроба позбавити президента можливості маневру. За це повинні бути наслідки", – заявив він, коментуючи повідомлення американських ЗМІ про можливу готовність Вашингтона піти на поступки Пхеньяну у питанні денуклеаризації.

1 липня американське видання The New York Times опублікувало матеріал, у якому стверджувало, що адміністрація президента США Дональда Трампа у якості частини загального плану з денуклеаризації КНДР може погодитися на тимчасове "заморожування" північнокорейської ядерної програми замість її повного припинення.

30 червня президент США Дональд Трамп символічно потиснув руку північнокорейському лідеру Кім Чен Ину в укріпленій демілітаризованій зоні, що розділяє дві Кореї. Трамп став першим чинним президентом США, який вступив на територію Північної Кореї після зустрічі із Кімом і який побував в Об'єднаній зоні безпеки (ОАБ) – одному з найбільш небезпечних і мілітаризованих місць у світі.

Зазначимо, що 27-28 лютого у Ханої відбувся другий саміт США-КНДР на рівні лідерів держав, метою якого стало досягнення подальшого прогресу у виконанні домовленостей, досягнутих раніше у Сінгапурі.

У перший день Трамп і Кім Чен Ин провели зустріч у форматі тет-а-тет, президент США оцінив її як "дуже добру". У другий Трамп і Кім не змогли досягнути угоди щодо реальних заходів із денуклеаризації Корейського півострова, однак північнокорейський лідер заявив про свій намір позбутися ядерної зброї.

Саміт у Ханої завершився достроково, але, за даними північнокорейських ЗМІ, голови держав встигли домовитися про нову зустріч.

Докладніше про саміт у Ханої читайте у матеріалі Наталії Бутирської "Високі ставки, низький результат" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".