Болгарія віддала МіГ-29 на ремонт в РФ і відхилила скаргу України

14 березня 20:10

Винищувачі болгарських ВПС "поїхали" ремонтуватися на заводи Росії.

 

Болгарія обрала російську авіабудівну корпорацію "МіГ" для проведення капітального ремонту 15 радянських винищувачів МіГ-29 до 2022 року, повідомляє Reuters із посиланням на документи Міністерства оборони Болгарії.

Болгарія, яка є членом Європейського Союзу і НАТО, чомусь вважає, що тільки російська компанія здатна ефективно відремонтувати МіГ-29.

Міністерство оборони Болгарії планувало підписати чотирирічний контракт на 81,3 млн леїв ($ 45 млн) з групою "МіГ", але відклало підписання після скарги на це української компанії "Укрінмаш", яка побачила у рішенні Міноборони порушення принципів вільної конкуренції. Однак болгарська антимонопольна комісія пізніше відхилила звернення України, і 6 березня спеціальна комісія Міноборони затвердила пропозицію росіян.

Міноборони Болгарії пояснило рішення про вибір процедури прямих переговорів з концерном "МіГ", тому що нібито тільки російська компанія має ліцензію, виробляє оригінальні запчастини і має можливість ремонту МіГ-29, тоді як у України немає ні першого, ні другого, ні третього.

Це вже не перший "літаковий скандал", який відбувається з участю українських преприятий. Раніше, у березні 2016 року, хорватська військова поліція почала розслідування проти Міністерства оборони Хорватії за фактом покупки в Україні радянських винищувачів МіГ-21 і проведення на них ремонтно-модернізаційних робіт.

Незважаючи на суму капремонту семи і придбання ще п'яти цих машин (13 мільйонів євро), винищувачі працювали недовго, почавши масово виходити з ладу. Проведене розслідування розкрило використання при ремонті старих авіазапчастин з Болгарії, Алжиру і колишнього СРСР, які не відповідали техдокументації, наданій українською стороною.

Крім того, на п'ять з цих винищувачів несподівано пред'явили свої права представники ВПС Республіки Ємен, стверджуючи, що це їхня власність, незаконно продана Україною хорватам.

У грудні 2016 року двом співробітникам Міноборони Хорватії були пред'явлені обвинувачення в отриманні хабара від українського державного підприємства "Укрспецекспорт" в обмін на допомогу в укладанні угоди по винищувачах.

В "Укрспецекспорті" заяви хорватів щодо МіГ-21 назвали частиною інформаційної війни.

За рішенням Міноборони Хорватії, щоб уникнути подібної ситуації у майбутньому, хорватська авіація відтепер проходитиме ремонт і модернізацію в Росії.

У державній компанії Укрспецекспорт заявили, що всі вимоги хорватів за МіГ-21 - це частина інформаційної війни, і що жодних претензій від Міністерства оборони Хорватії щодо якості ремонту винищувачів МіГ-21 не надходило, а поява неправдивої інформації про претензії пов'язана з конкуренцією з боку Росії.