Блок Меркель може програти місцеві вибори в Баварії - Foxnews

12 жовтня 12:29

Місцеві вибори відбудуться в регіоні найближчими вихідними. Їх результат може призвести до істотних змін в політичному житті всієї Німеччини.

 

Місцеві вибори в Баварії, що відбудуться на вихідних можуть ускладнити ситуацію в німецькій політиці. Наслідки виборів можуть створити чимало труднощів для уряду Ангели Меркель, у якого і без того вистачає турбот, повідомляє Foxnews

Згідно з опитуваннями правляча в Баварії правоцентристська партія "християнсько - соціальний союз" (ХСС), що керує регіоном протягом 61 року, може отримати в неділю найгірший результат з 1950-х років. Схоже, що незважаючи на завидне процвітання та безробіття на рівні 2,8 %, партія втрачає виборців як на правому, так і лівому електоральному полі.

ХСС - досить консервативна в соціальному плані, займає жорстку позицію у питання мігрантів. Проте, ця важлива для Баварії партія часто виглядає незграбно в союзі з партією Меркель (Християнсько-демократичний союз). Ці дві партії керують Німеччиною в тендітній лівоцентристської коаліції з партією соціал-демократів.

Хоча ХСС навряд чи цілком втратить владу в Баварії, результат, відповідно до одного з опитувань, може бути принизливим. Існують спекуляції про те, що лідер партії на державному рівні, Хорст Зеехофер, за сумісництвом міністр внутрішніх справ Німеччини може піти у відставку.

"ХСС втратила одноосібну владу в Баварії – раніше партія була здатна знаходити підтримку на всіх флангах політичної боротьби, від лівоцентристів до правих", - заявив глава статистичного агентства "Форс" Манфред Гелльнер. "Тепер, через конфронтацію з союзниками і канцлером, вони втратили лівоцентристський електорат".

протягом десятиліть ХСС приваблювала виборців з різними політичними уподобаннями, виступаючи за поєднання сучасності і традиції, укладених гасло "Ноутбуки та баварські шорти". У неї було абсолютну більшість у законодавчому органі регіону. Вона пишалася тим, що їй вдавалося стрибати вище голови на національному рівні.

Останнім часом ця традиція виявилася в основному у спорах з питань міграції між Зеєгофером і Меркель. Після тривалої боротьби за лідерство в ХСС, Зеєгофер віддав крісло губернатора Баварії своєму молодшому суперникові Маркусу Содеру. Пізніше, в березні, Зеєгофер увійшов до складу уряду Меркель.

"Я можу лише сказати, що виборці не підтримують таке положення речей, і як можна судити за результатами опитувань, вони навіть не розуміють, про що ми сперечаємося", заявила Меркель під час свого нещодавнього виступу з приводу річниці останніх виборів в Бундестаг.

В тому голосуванні всі три правлячі партії значно втратили у підтримці, що дозволило ультраправій партії "Альтернатива для Німеччини" увійти в національний парламент.

ХСС напередодні місцевих виборів в Баварії, подвоїла ставки, беручи участь у дискусії про мігрантів. Ця проблема розділила Зеєгофера

і Меркель ще в 2015 році, коли він критикував її рішення відкрити кордони Німеччини для біженців, які пробралися через Балкани.

Зеєгофер спровокував найсерйознішу кризу в німецькому уряді за всі чотири каденції Меркель в якості канцлера, коли в червні обидва політики зчепилися в сутичці про подальшу долю невеликої кількості біженців на німецько-австрійському кордоні. Конфронтація мало не дійшла до відставки уряду і могла завершитися розпадом коаліції. Він же зіграв головну роль в ще одній кризі, що трапилася минулого місяця. Зеєгофер вперто підтримував голову внутрішньої розвідки Німеччини, якого вимагали відсторонити за применшення випадків насильства проти мігрантів з боку праворадикалів.

Коаліції Меркель знадобилися дві спроби для досягнення компромісу.

Тактика Зеєгофера почала дратувати навіть консерваторів, які підтримують його політику.

Фолькер Буф, консервативний політик, який прагне переобратися на пост прем'єр-міністра сусідньої землі Гессен на виборах 28 жовтня, недавно помітив, що 69-річний лідер ХСС має "видатні досягнення", але у нього є схильність до прийняття неоднозначних рішень наодинці".

Седер, новий прем'єр-міністр Баварії, змінив риторику з ще більш жорсткої позиції щодо мігрантів, ніж у Зеєгофера на створення образу загальнобаварского лідера. Опитування свідчать про те, що таке різке перевтілення не переконало виборців. У 2013 році на хвилі популярності Меркель, коли Зеєгофер повернув собі абсолютну більшість, втрачену п'ятьма роками раніше, рівень підтримки ХСС становив 47,7%. Тепер же він впав до 33%. "Альтернатива для Німеччини" тоді ще не мала своїх кандидатів, але тепер вони можуть взяти 10% або навіть більше на цих виборах.

"Зелені" йдуть на другому місці, рівень їх підтримки становить 18%. Соціал-демократи з усіх сил намагаються наблизитися до результату минулих виборів, коли вони набрали 20,6 %. На цих виборах партія може не дорахуватися майже половини голосів.

Такий результат може змусити ХСС прагнути створити ідеологічно важко сумісну коаліцію з "Зеленими", що тяжіють до лівих поглядів або увійти в альянс з орієнтованими на бізнес "Вільними демократами", правоцентристськими "Вільними виборцями" або "Соціал-демократами". Чотиристороння коаліція без ХСС теж можлива, хоч і малоймовірна.

Правоконсервативна партія "Альтернатива для Німеччини" приваблює виборців своєю безкомпромісною позицією щодо питань боротьби з міграцією і правопорядком.

У минулому році на виборах в Бундестаг за блок Меркель проголосували 32,5% виборців, тоді як в 2013 році ХДС/ХСС підтримали 41,5%.

Нагадаємо, 24 вересня в Німеччині відбулися парламентські вибори, участь в яких брали 42 політичні партії і блоку.

Напередодні виборів за християнських демократів на чолі з Ангелою Меркель готові були проголосувати 39% виборців, в той час як за Соціал-демократичну партію - 24%. Рейтинг "Вільних демократів" і "Лівих" становив 8%, "Альтернатива для Німеччини" і "Зелені" отримали по 7% підтримки.

Детальніше про нинішніх парламентських виборах у Німеччині читайте у статті Світлани Гуцал "Німецькі вибори: чи залишилось місце для України?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".