Близько $ 800 млрд конфіскують у заарештованих арабських принців – ЗМІ

08 листопада 13:27

Ці активи стануть власністю держави, що дозволить суттєво поправити фінансове становище країни, яке похитнулося через падіння ціни на нафту.

 

Влада Саудівської Аравії в рамках масштабної операції по боротьбі з корупцією мають намір конфіскувати активи нещодавно заарештованих принців, високопоставлених чиновників і бізнесменів на загальну суму до $ 800 мільярдів, пише The Wall Street Journal, посилаючись на анонімні джерела.

З початку листопада більше 60 осіб було заарештовано в Саудівській Аравії, 11 з яких є членами королівської сім'ї. Банківські рахунки деяких з них були заморожені.

За даними джерела видання, конфісковані активи стануть власністю держави, що дозволить поповнити бюджет на суму від 2 до 3 трлн ріалів (до $ 800 млрд).

У виданні зазначили, що більша частина цих активів знаходиться за кордоном, що ускладнює спробу їх повернення в Саудівську Аравію. Але навіть частина запланованої суми суттєво покращити фінансове становище країни, яке похитнулося через тривале падіння ціни на нафту.

Як зазначають експерти, так звана "боротьба з корупцією" у Саудівській Аравії є наслідком відчайдушної боротьби за владу всередині самої королівської сім'ї. Адже у старого короля Салмана ібн Абдул-Азіза є принц-наступник, який раніше анонсував серію реформ під назвою "Бачення Королівства Саудівська Аравія 2030" у всіх сферах життя країни. Кожна з них буде вимагати вкладень від 3,7 до 20 млн дол. Природно, на це потрібні колосальні кошти. Цей план молодого принца схвалюють не всі члени королівської сім'ї.

Читайте також: Саудівський принц загинув в авіакатастрофі

Можливо тому, щоб реалізувати всі анонсовані проекти спадкоємець трону вирішив нейтралізувати на тривалий час тих, хто потенційно міг би надати потужний опір його реформам, нівелювати їх політичний вплив. І навіть забрати їх капітали для фінансування його реформ.

Детальніше про нові політичні розклади, боротьбу за владу та реформи в Саудівській Аравії читайте в статті "Принцеборство" експерта Віктора Каспрука для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".