Близько 40 британських чиновників підуть у відставку у разі жорсткого Brexit

22 сiчня 12:12

У відставку підуть міністри Кабінету, молодші міністри і помічники міністрів.

 

Близько 40 членів уряду підуть у відставку наступного тижня, якщо депутатам із правлячої Консервативної партії, до якої вони належать, заборонять голосувати за план, який не допускає вихід Великої Британії з ЄС без угоди. Про це повідомляє британська газета The Times.

Серед чиновників, які розглядають відставку, міністри Кабінету Мей, молодші міністри та їхні помічники.

Міністр праці і пенсій Ембер Радд вимагає, щоб всі консерватори мали можливість проголосувати за розширення статті 50 Лісабонського договору – механізму, який запустив процес Brexit. Щойно стаття 50 застосовується, у сторін є дворічний термін для завершення переговорів. 29 березня 2017 року уряд Мей активізував статтю. Вихід Великої Британії з ЄС повинен відбутися до квітня 2019 року.

Мей виключає перенесення на іншу дату терміну виходу Великої Британії з Євросоюзу, як і можливість повторного референдуму щодо Brexit.

Міністр з питань бізнесу Річард Харрінгтон підтвердив, що покине свій пост, у разі виходу Британії з ЄС без угоди.

Напередодні прем'єр-міністр Тереза Мей представила "план Б" за Brexit. Його суть полягає у відновленні переговорів з Брюсселем щодо прикордонного контролю між Північною Ірландією і Республікою Ірландія. "План Б" спрямований на отримання підтримки у парламенту, який 15 січня на голосуванні не затвердив досягнуту її урядом угоду про вихід.

Парламентське голосування за угоду про Brexit мало відбутися в грудні, проте Мей перенесла його на невизначений строк з метою одержання додаткових гарантій від ЄС щодо "страхувальної" схеми щодо ірландського кордону. Така схема фактично унеможливлює вихід Північної Ірландії з митного союзу ЄС. При цьому вона є тимчасовою. Однак Євросоюз офіційно відмовив Мей в повторних переговорах щодо Brexit. Ще 19 грудня Єврокомісія ухвалила план заходів у разі виходу Великої Британії з ЄС без угоди.