Білоруська православна церква заявила протест проти дій Константинополя

13 вересня 03:25

БПЦ міцно стала на бік російської церкви і готова піти на відкрите протистояння з Константинопольською церквою у питанні української автокефалії.

 

Синод Білоруської православної церкви (Білоруського екзархату Московського патріархату) обурився рішеннями Константинопольської церкви з питання надання автокефалії Україні; у відповідній заяві дії Вселенського патріарха Варфоломія назвали "антиканонічним втручанням у внутрішні справи Російської Православної Церкви"; заява доступна на сайті БПЦ.

Крім цього, синод БПЦ рішуче заявив свій "протест проти дій Константинопольського Патріархату, оскільки вони являють собою агресивне втручання однієї Помісної Церкви у внутрішні справи іншої Помісної Церкви, спрямоване на підрив основ міжправославного миру і єдності".

Білоруська церква повністю стала на бік Москви і РПЦ, підтримавши всі дії "Патріарха Московського і всієї Русі" Кирила (Гундяєва) щодо призначення Вселенським патріархатом екзархів в Україні.

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Оппоблока" і групи "Відродження".

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій під час зустрічі з главою Російської православної церкви Кирилом поставив до відома останнього, що Константинополь має намір надати автокефалію української помісної церкви.

А вересневий Архієрейський Собор Константинопольської церкви підтвердив її право надавати автокефалію помісним церквам без узгодження з іншими церквами.

Очікується, що засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому можуть видати Томос про надання українській православній церкві автокефалії, відбудеться 9-11 жовтня, хоча раніше він був запланований на вересень.

Детальніше про перспективи надання автокефалії української помісної православної церкви читайте в матеріалах Катерини Щоткіної "Святіший трикутник" і "Не Собором, так Томосом" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".